Alimentul miraculos care trebuie mâncat în fiecare zi primăvara: Face pur si simplu minuni
Alimentul-minune despre care vorbim este leurda (Allium ursinum), supranumit şi usturoiul sălbatic. Această plantă este cunoscută drept un remediu foarte puternic încă din vechime, fiind unul dintre leacurile din lunile de primăvară pe care natura le oferă pentru ca organismul să se cureţe de toxine şi să îşi întărească sistemul imunitar.
Frunzele de leurdă au un uşor iz de usturoi şi este de preferat să fie consumate crude, în salate. Pentru a fi preparate în stare proaspătă, frunzele de leurdă se recoltează fragede, tinere, în lunie martie şi aprilie.
Frunzele de leurdă au componente asemănătoare cu cele ale usturoiului, predominând sulfura de alil, care imprimă gustul şi mirosul caracteristice tuturor speciilor din genul Allium. Din fericire, leurda nu dă respiraţiei acel miros neplăcut ca în cazul usturoiului.
Leurda este un dezinfectant al organismului
Pentru scopurile terapeutice şi culinare, frunzele trebuie culese proaspete, primăvară, pentru că proprietăţile leurdei se pierd repede prin uscare. În plus, se mai folosesc şi bulbii, care se recoltează din august şi până în octombrie.
“Creşte din abundenţă în pădure, fiind o plantă endemică, ce se diseminează singură în flora spontană. Leurda este bogată în vitamine, în substanţe care distrug agenţii patogeni ai tubului digestiv; practic este un dezinfectant al organismului.
Alimentul miraculos care trebuie mâncat în fiecare zi primăvara: Face pur si simplu minuni
Usturimea provine de la aceeaşi substanţă pe care o găsim la usturoi. Atenţie, ea devine iute când îmbătrâneşte.
Trebuie mare atenţie când o culegem, pentru că frunza este foarte asemănătoare cu cea de mărgăritar, care este toxică. Le diferenţiem prin izul de usturoi al leurdei şi frunza mai lucioasă a mărgăritarului”, spune cercetătorul Costel Vânătoru, potrivit Adevărul.
Ce beneficii aduce leurda organismului?
Leurda conţine carotenoizi, vitaminele A şi C, vitamine din complexul B, levuloză, ulei eteric complex, săruri minerale, calciu, fier, fosfor, natriu, magneziu, cupru şi proteine.
Are efect depurativ, detoxifiant, antiseptic, antiviral, antimicrobian, rol imunomodulator, acţiune antihipertensivă, vasodilatatoare periferică, hipocolesterolemiant, antitrombotic, fluidifiant sanguin şi antiplachetar sanguin, acţiune bronhodilatatoare, expectorantă şi antitumorală.
Sub formă de infuzie sau decoct, leurda este indicată în hipertensiune, ateroscreloză, scade nivelul colesterolului, insuficienţa biliară, afecţiuni ale căilor respiratorii superioare, insomnie, ameţeală, depresie, gută, boli cardiace, boli gastrointestinale, dizenterie, paraziţi intestinal, afecţiuni ale plămânilor, gripă sau cefalee.
Alimentul miraculos care trebuie mâncat în fiecare zi primăvara: Face pur si simplu minuni
În uz extern, sub formă de cataplasme sau comprese, leurda ameliorează simptomele leziunilor cutanate cronice, scrufulozie, herpesului, furunculelor, eczememelor sau durerilor reumatice.
În plus, leurda este foarte utilă pentru înlăturarea efectelor nocive ale nicotinei şi fumatului. Atât clorofila din frunzele proaspete de leurdă, cât şi anumite substanţe similare cu cele conţinute de usturoi, au efecte antitoxice puternice. Ele contracarează efectele dăunătoare ale nicotinei şi al gudronului din ţigări, fiind un mijloc de protecţie excelent, atât pentru fumătorii activi, cât şi pentru cei pasivi. Se consumă zilnic suc de leurdă, câte 2 pahare pe zi, dimineaţa şi seara, pe o perioadă de minim două săptămâni.
Atenţie însă! Există şi anumite contraindicaţii privind consumul de leurdă. Acesta nu este recomandat femeilor care alăptează, deoarece poate modifica gustul laptelui matern. În plus, persoanele cu stomac sau colon sensibil trebuie să o consume cu precauţie, deşi este mai bine tolerată decât usturoiul.
Alimentul miraculos care trebuie mâncat în fiecare zi primăvara: Face pur si simplu minuni