Cercetările arată că până și brânza bogată în grăsimi nu este un inamic al siluetei. Mai mult, se pare că brânza nu crește riscul unor boli cronice, cum ar fi bolile de inimă și diabetul de tip 2, iar unele studii arată că ar putea chiar să protejeze de anumite boli, potrivit Washington Post.
Brânza este ceea ce se numește un aliment integral, adică un aliment cât mai aproape de forma sa naturală, cu o prelucrare minimă sau deloc. Nutrienții pe care îi obținem din brânză pot varia foarte mult în funcție de tipul de brânză pe care o consumăm și, desigur, de cantitate. „Brânza este plină de nutrienți precum proteine, calciu și fosfor și poate servi unui scop sănătos în dietă”, a declarat Lisa Young, profesor de nutriție la Universitatea din New York.
Bacterii bune, riscuri mai mici de grăsimi saturate
În ultimii ani, ghidurile dietetice din SUA arătau că un consum de lactate cu conținut scăzut de grăsimi este cel mai indicat, deoarece produsele din lapte integral, cum ar fi brânza grasă, au grăsimi saturate, care pot crește nivelul de colesterol LDL (rău). Totodată, brânza a fost acuzată că este responsabilă de creșterea în greutate și de probleme digestive, cum ar fi balonarea. Iată că lucrurile nu stau deloc așa.
Grăsimile saturate din brânză nu au crescut nivelul colesterolului LDL
Chiar dacă brânza este bogată în calorii și conține grăsimi saturate, Emma Feeney, profesor asistent la Institutul de Alimentație și Sănătate de la University College din Dublin explică de ce nu trebuie să ne ferim de ea.
„Brânza este mai mult decât conținutul său de grăsimi saturate. În studiul pe care l-am făcut în 2018 am descoperit că grăsimile saturate din brânză nu au crescut nivelul de colesterol LDL în același grad ca untul”, spune ea.
Experții au diverse teorii privind motivul pentru care grăsimile saturate din brânză sunt mai puțin dăunătoare. „Unele studii arată că conținutul de minerale din brânză, în special calciul, se poate lega de acizii grași din intestin și îi poate elimina din organism”, spune Feeney.
Alte studii sugerează că acizii grași din brânză, numiți sfingolipide, pot crește activitatea genelor care ajută la descompunerea colesterolului de către organism. În timpul procesului de preparare, brânza capătă și anumiți compuși benefici. „Vitamina K se poate forma în timpul procesului de fermentație”, explică și Sarah Booth, de la Universitatea Tufts din Boston. Vitamina K este importantă pentru coagularea sângelui și mai ales pentru sănătatea oaselor și a vaselor de sânge.
Reduce riscul creșterii în greutate și al declanșării unor boli cronice
De asemenea, brânza pare să reducă riscul creșterii în greutate și al declanșării unor boli cronice. Brânza este o sursă concentrată de calorii, dar studiile sugerează că nu trebuie să o evitați dacă vreți să slăbiți. În studiul publicat în ”New England Journal of Medicine”, cercetătorii și-au propus să determine care dintre alimente au fost legate de creșterea în greutate, urmărind 120.877 de bărbați și femei din SUA, timp de 20 de ani. Brânza nu a fost asociată nici cu creșterea, nici cu pierderea în greutate, chiar și la cei care au mâncat cantități mari în timpul studiului.
Boli cardiovasculare
O meta-analiză care a analizat efectul brânzei asupra bolilor cardiovasculare a constatat că oamenii care mâncau cel mai mult, adică 200 grame de brânză pe zi, au avut un risc cu 10% mai mic de boli cardiovasculare.