În definitiv, un ou furnizează toți nutrienții de bază necesari organismului. Aproape toți acești nutrienți se găsesc în gălbenușul oului, în timp ce albușul este o bună sursă de proteine.
Ce se întâmplă dacă mâncăm ouă în fiecare zi
Conform unei analize din 2018 a studiilor publicate în revista Colesterol, ouăle sunt o sursă bună de nutrienți esențiali care adesea lipsesc din dieta occidentală, inclusiv zinc și vitaminele A, D și E.
Adăugați tiamină, riboflavină, niacină, vitamina B6, acid folic , vitamina B12 și vitamina K și aproape toate vitaminele sunt prezente în acest aliment. În plus, pe lângă zinc, ouăle conțin calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu și sodiu.
Ouăle sunt bune pentru inima ta
Consumul de ouă bogate în colesterol are un impact foarte mic asupra nivelului de colesterol din sânge. Consumul moderat de ouă (unul pe zi) nu crește riscul de boli cardiovasculare. Interesant este că consumul de ouă este legat de un risc mai scăzut de boli de inimă în populațiile asiatice.
Potrivit Școlii de Medicină Harvard, colesterolul se găsește în membranele care înconjoară fiecare celulă din organism. Deoarece colesterolul este esențial pentru sinteza membranelor celulare, nu putem trăi fără el. De asemenea, este necesar să producă vitamina D, hormoni și acizi biliari pentru digestia grăsimilor.
Majoritatea colesterolului din corp este produs de ficatul nostru, în timp ce doar aproximativ 20% este derivat din dieta noastră. Există o buclă de feedback în care organismul produce mai mult colesterol atunci când este ingerat mai puțin colesterol și invers.
O sursă bună de antioxidanți
Proteina din ou este de înaltă calitate și poate ajuta la pierderea în greutate, oferind o senzație de sațietate mai mare decât alte proteine. Studiile au arătat că oamenii au tendința să mănânce mai puțin după ce au mâncat ouă la micul dejun.
Gălbenușul de ou este o sursă bună de antioxidanți și pigmenți numiți carotenoizi (luteină și zeaxantina), asociați cu un risc mai scăzut de degenerescență maculară legată de vârstă, cataractă, cancer și boli cardiovasculare. Iată de ce oul nu ar trebui să lipsească din alimentație, conform Healthdigest.
Colina din ouă, necesară pentru diferite procese fiziologice
Fosfolipidele, care asigură comunicarea normală a celulelor creierului, constau din colină. Acesta este un nutrient esențial necesar pentru diferitele procese fiziologice, de la menținerea unei structuri celulare adecvate, la susținerea funcției sistemului nervos. Mâncând două ouă pe zi, corpul primește suficientă colină.
Deficitul de colină duce la scăderea memoriei. De asemenea, femeile aflate la postmenopauză au o cerere mai mare de colină, deoarece nivelul lor scăzut de estrogen poate duce la dezvoltarea leziunilor hepatice și musculare.
Cercetările au arătat că ouăle sunt bogate în luteină. Această substanță este responsabilă pentru o vedere clară. Deficiența sa favorizează modificări distructive ale țesuturilor oculare, iar vederea se deteriorează ireversibil.
Previn anemia
În ultimele două decenii, prevalența anemiei în Statele Unite a crescut. Schimbările în modelele alimentare care duc la deficiențe de fier și vitamina B12 sunt un factor care contribuie la acest lucru. De exemplu, mulți oameni aleg carnea albă în locul celei roșii, care are de 10 ori mai mult fier. O rată ridicată a deficienței de vitamina B12, până la 86% în rândul copiilor și până la 90% în rândul vârstnicilor, apare la populațiile vegetariene.
Ouăle sunt o sursă convenabilă și ieftină de fier și de vitamina B12, conform unui studiu din 2019 din revista Nutrients. Astfel, ouăle pot fi deosebit de utile pentru vegetarieni. În plus, datorită conținutului ridicat de proteine și vitamine, s-a demonstrat că ouăle generează un flux constant și susținut de energie, în special pentru persoanele care fac antrenament de anduranță.
Protejează pielea și ficatul
Dacă o persoană are de ales între a lua o lingură de ulei de pește sau a mânca un ou fiert, cu siguranță va prefera varianta din urmă. Mai ales dacă află că conținutul de vitamina D este același.
Mai mult, oamenii de știință au găsit o modalitate de a crește cantitatea de vitamina D din ouă prin hrănirea găinilor cu suplimente speciale. Vitamina D ajută la absorbția mai bună a calciului, întărind oasele și dinții.
Biotina, vitamina B12 și proteinele digerabile contribuie la întărirea părului și a pielii. Fosfolipidele conținute în ouă favorizează astfel eliminarea toxinelor din ficat.
Ouăle ne pot ajuta să slăbim
Oamenii de știință americani au ajuns la concluzia că, prin combinarea unei diete sărace în calorii cu consumul de ouă la micul dejun, putem slăbi de două ori mai repede. Un astfel de mic dejun este sățios și ne permite să scădem cantitatea de alimente consumată într-o zi.