Deficitul de locuinţe al României, estimat de jucători din piaţa imobiliară şi de guvernanţi la circa un milion de unităţi, şi majorările salariale din ultima perioadă încurajează tot mai mulţi investitori să revină asupra proiectelor pornite înainte de criză sau să înceapă şantiere noi. Alin Burcea este un exemplu în acest sens. El intenţionează să finalizeze în această toamnă cele trei blocuri cu patru etaje din Club Lac Snagov, care cuprind un total de 77 de apartamente amplasate pe lac, după o pauză de şase ani în care şantierul a fost blocat. Calculele sale indică spre o reaprindere a interesului pentru proiecte dedicate cumpărătorilor aflaţi în cautarea unei a doua locuinţe. Burcea foloseşte turismul, arie care l-a consacrat în afaceri, ca pe un instrument de măsurare a acestui interes.
„Cam toate agenţiile mari de turism au o creştere a afacerilor de 20% în primele patru luni, iar turismul este ultima nevoie pe listă, după casă, maşină şi mâncare. Dacă sunt mai mulţi bani, pe ce credeţi că vor fi cheltuiţi, în contexul în care România este pe primul loc în Europa la numărul de proprietari?“, se întreabă retoric omul de afaceri.
Complexul din Snagov, al treilea proiect cu locuinţe de vacanţă construit de el până acum, se adresează, în primul rând, persoanelor trecute de 50 de ani, cu venituri pe familie de cel puţin 1.500 de euro lunar, care vor să se retragă din agitaţia urbană. Burcea estimează că doar o treimei dintre clienţii proiectului său vor folosi locuinţa cumpărată ca reşedinţă permanentă, iar restul o vor folosi ca o a doua locuinţă şi totodată ca pe o investiţie.
De închiriat
Antreprenorul a dat 12 apartamente în barter furnizorilor de materiale de construcţii, nouă le-a vândut şi mai caută cumpărători pentru restul de 56 de unităţi, însă ţinta lui este ca din locuinţele vândute anul acesta să îşi achite creditul de 1,2 mil. euro deschis la Banca Transilvania. El se aşteaptă ca investiţia totală în proiect să urce până la final la circa 6 mil. euro şi estimează că proiectul va fi valorificat cu 8 mil. euro.
Chiar dacă are în plan să vândă întregul proiect în decurs de un an, el intenţionează să mobileze 16 apartamente şi să le pregătească pentru închiriere, ca măsură de precauţie.
Preţurile de vânzare sunt voit variate, pentru a atrage o plajă cât mai largă de clienţi. Garsonierele din complex au un preţ cuprins între 35.000 euro şi 50.000 euro, cele mai ieftine apartamente cu două camere costă 52.000 euro, pentru ca unităţile mai mari de acest tip să coste între 75.000 şi 80.000 euro. Apartamentele cu trei camere se vând cu 88.000 euro, însă ajung şi la 100.000 de euro, în cazul unei astfel de unităţi amplasate la parter, cu acces direct pe malul lacului. Cele două penthouse-uri din complex au stabilit un preţ de 250.000 de euro.
Alin Burcea spune că investiţia într-un apartament din complex poate fi recuperată în 12-14 ani, dacă se optează pentru închiriere. Chiria minimă pentru o garsonieră ar trebui să fie, în opinia investitorului, de circa 500 euro, pentru apartamentele cu două camere de cel puţin 700 de euro, iar la trei camere să crească la 800-850 de euro.
Lecţia crizei
Anul 2009 a reprezentat punctul de început al declinului pentru sute de investitori imobiliari. Alin Burcea îşi aminteşte că, într-o perioadă în care toată lumea „o luase razna“, a fost inspirat să oprească lucrările la proiectul din Snagov.
„Am oprit investiţia pe 1 decembrie 2008. Am vândut vreo 25 de maşini şi microbuze. Prietenii mă întrebau dacă am înnebunit. Am avut marele noroc că am mai putut vinde 12 apartamente în ianuarie – martie 2009, din cele pe care le mai aveam disponibile în Neptun şi Bucureşti. Atunci am reuşit să achit o parte însemnată din credite“, povesteşte antreprenorul.
El mai spune că cel mai important lucru pe care l-a învăţat în urma acestei experienţei este să nu se mai supraexpună, ci să se angajeze la investiţii noi pe rând. După criză, spune Burcea, obsesia investitorului român este să scape de credite.