Cum credeți că va fi impactul creșterii salariului minim și cum vă afectează pe dvs sau business-ul pe care îl conduceți?
Alin Comșa: Eu am un business în educație și formare. Acesta este un domeniu în care oamenii investesc după ce și-au acoperit nevoile de la baza piramidei lui Maslow. Evident că o creștere a salariului minim aduce de obicei o creștere în puterea de cumpărare în general. O dată cu această creștere pot apărea efecte nu tocmai bune – vorbim de firme care nu vor mai putea menține toți angajații și vorbim despre o creștere probabil a prețului la produse. În același timp, este foarte probabil ca firmele să dorească mai mult decât de obicei să-și dezvolte profesional angajații astfel încât aceștia să devină mai productivi. În felul acesta s-ar acoperi creșterea de salariu – acest fapt înseamnă pentru mine noi oportunități de afaceri.
Ce așteptări aveți de la noul Guvern?
Alin Comșa: Coerență în proiectele pe care le vor lansa. Apropierea și mai mare față de întreprinzători. Deschidere spre dialog.
Enumerați cinci priorități pe care le considerați necesare sectorului în care activați și care ar trebui implementate în decursul acestui an
1. Promovarea ideii de educație în general
2. Un program amplu de educare și formare în zone defavorizate și în orfelinate
3. Promovarea unor modele românești de conducere și succes
4. Deschiderea ministerului educație către un învățământ care să implice pragmatism și creativitate la un loc.
5. Poate părea paradoxal dar nu e. Avem nevoie de șosele și autostrăzi (deplasarea dintr-un loc în altul a devenit deja o aventură riscantă în țara noastră)
Cum estimați că va evolua business-ul pe care îl conduceți în acest an?
Alin Comșa: Sunt sigur că va evolua foarte bine. Am investit multă muncă și energie în anii trecuți. Deja încep să apară roadele. Pot spune că deja începutul de an este foarte bun.
Vi se pare amenințată stabilitatea financiară a României prin aplicarea noului pachet de măsuri anunțat de Guvern?
Alin Comșa: Probabil că va apărea o scădere a interesului pentru creditare – din punctul acesta de vedere pot apărea elemente care să afecteze stabilitatea financiară.