Șefa Senatului, Alina Gorghiu, susține că asocierea cu PSD a costat PNL la nivel de imagine, în contextul în care cele două partide se pregătesc pentru rotativa prin care social-democrații vor prelua conducerea Guvernului.
Alina Gorghiu spune că PNL și PSD au o istorie „sinuoasă” în spate, iar asocierea lor a venit cu costuri la nivel de imagine pentru liberali.
Asocierea dintre PNL și PSD, salvarea României din calea unei crize politice
Șefa Senatului a mai precizat că dacă politicienii se uitau la sondaje, rezultatul ar fi fost o criză politică, suprapusă cu un război la graniță, și nimeni nu și-ar fi dorit acest lucru. De aceea, au ales să formeze actuala coaliție de guvernare.
„Costuri au fost, asocierea celor două partide, care au o istorie sinuoasă în spate, PNL și PSD, a venit cu costuri de imagine, însă era greu să stai cu ochii la sondaje.
Dacă stăteam cu ochii la sondaje astăzi eram într-o criză politică, într-un context cu război la graniță suprapus cu o criză socială, posibil cu consecințe economice și așa mai departe. Ca atare, între a sta cu ochii la sondaje și a face capital politic pentru 2024, care e peste un an de zile, și a alege cartea stabilității, s-a mers pe a doua variantă cea mai sănătoasă”, a spus aceasta la Europa FM.
Alina Gorghiu a precizat însă că această coaliție funcționează pentru că se fac eforturi din toate cele trei părți.
„Cred că aș face o greșeală să vă spun că această coaliție funcționează doar pentru că PNL este partidul înțelept.
Nu, această coaliție funcționează pentru că se fac eforturi din toate cele trei părți: PNL, PSD, UDMR”, a declarat ea.
Traseismul politic al primarilor, o problemă ce trebuie rezolvată
Șefa Senatului a spus însă că înainte de alegerile din 2024, coaliția ar trebui să rezolve problema traseismului politic al primarilor, amintind de anul 2014, când sute de edili din PNL au migrat către PSD.
„Am un gust amar de la momentul 2014, a existat o ordonanță în mandatul lui Ponta, se ținea de braț cu domnul Dragnea și au dat o ordonanță prin care legalizau acest traseism al primarilor și cred că au fost vreo 550 de primari PNL care în 24 de ore au plecat la PSD.
E o discuție interesantă, ar arăta responsabilitate din partea partidelor politice nu unul față de celălalt ci față de electorat. Dacă electoratul te-a votat din partea Partidului Național Liberal, nu văd de ce să te pozezi cu președintele de la alt partid jurându-i credință că te duci acolo”, a afirmat ea.
De aceea, Alina Gorghiu se gândește serios să propună un amendament care să interzică primarilor să schimbe taberele.
„Se poate foarte simplu regla și această problemă, dacă există o dorință de colaborare firească și rațională în cadrul acestei coaliții. Tot se discută acum protocolul în conducerea partidelor, poți să bagi un amendament în acest protocol în care să spui foarte clar între partidele din coaliție nu se tranzacționează primari. (…)
Mă gândesc să propun acest amendament colegilor din coaliție, poate o să-l găsească relevant tocmai pentru a nu redeschide răni din trecut și pentru a nu sfida electoratul”, a adăugat aceasta.