Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a amintit de mecanismul de sprijin pentru victimele infracțiunilor. Prin acesta se acordă 18.500 de lei pentru nevoi urgente, cum ar fi cazare, hrană, transport și medicamente.
Alina Gorghiu: Nimic nu poate fi mai crud, mai abject decât manipularea minorilor
Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a reacționat marți în urma mediatizării recente a cazurilor de minori agresați sexual, subliniind gravitatea și caracterul abject al acestor fapte, mai ales când sunt comise de persoane din mediul educațional.
Gorghiu a menționat două cazuri care au șocat opinia publică în ultimele zile: un bărbat cunoscut drept „antrenorul de genii” a fost prins sâmbătă în flagrant în timp ce întreținea relații sexuale cu un minor. Marți, directorul Casei de Cultură a Studenților din Pitești a fost reținut, fiind acuzat că a întreținut relații sexuale timp de câteva luni cu o fată de 16 ani care frecventa cursurile instituției respective.
Ea a subliniat că aceste acuzații sunt foarte grave și că este extrem de trist că persoanele acuzate sunt implicate în actul educațional, având o influență semnificativă asupra copiilor și tinerilor. Alina Gorghiu a descris drept crud și abject faptul că acești indivizi folosesc influența și autoritatea în scopul manipulării minorilor.
„Nimic nu poate fi mai crud, mai abject decât a folosi acea influență, autoritate în scopul manipulării minorilor. Astfel de personaje, de comportamente nu au ce căuta în mediul educațional”, a declarat ministrul într-o postare pe Facebook.
Mecanismul voucherelor pentru victimele infracțiunilor
Unul dintre aspectele importante subliniate de Alina Gorghiu este mecanismul voucherelor pentru victimele infracțiunilor, inclusiv cele de viol. Acest mecanism este operațional și permite victimelor să primească până la 18.500 de lei pentru nevoi urgente, cum ar fi cazare, hrană, transport și medicamente.
Ea a insistat că aceste instrumente sunt esențiale pentru combaterea faptelor de acest tip și că efortul trebuie să fie unul conjugat, implicând familia, școala, instituțiile și societatea.
„Mecanismul voucherelor pentru victimele infracțiunilor, inclusiv cele de viol, este operațional. Victimele pot primi în limita a 18.500 de lei pentru nevoi urgente: cazare, hrană, transport, medicamente.
Avem instrumente pentru combaterea unor astfel de fapte, însă efortul trebuie să fie unul conjugat: familie, școală, instituții, societate. Iar victima să aibă curajul să scoată la lumina astfel de fapte”, a mai transmis ministrul Justiției.
Alina Gorghiu a reamintit că există o lege inițiată de ea care a declarat ca imprescriptibile infracțiunile de trafic de minori, trafic de persoane, proxenetism, agresiune sexuală, sclavie și tortură. De asemenea, a menționat și legea adoptată la finalul lunii iunie 2023, care consideră orice act sexual al unui major cu un minor sub 16 ani drept viol.
Ministrul Justiției a subliniat că este necesar ca victimele să aibă curajul să scoată la lumină astfel de fapte și a afirmat că responsabilitatea este a tuturor pentru a crește generații tinere în siguranță, departe de comportamente care ies din tiparul normalității. Ea a concluzionat că atunci când se confirmă faptele grave, autorii trebuie izolați și pedepsiți.