Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a declarat miercuri, pe 13 martie, la bilanțul Ministerului Public, că anul 2024 va aduce o justiție mai eficientă, mai echitabilă și mai dreaptă.
Alina Gorghiu este sigură că 2024 va fi un an mai bun pentru Justiție
Alina Gorghiu a spus că au încheiat un an 2023 cu multe provocări și intens. Însă a constatat cu mulțumire că au fost cu toții echipați să facă față cu succes acestor provocări.
”Eu sunt convinsă că anul 2024 va aduce o justiţie mai eficientă, mai echitabilă, mai dreaptă. Am încheiat un an 2023 cu foarte multe provocări, un an intens, însă am constatat cu mulţumire că am fost cu toţii echipaţi să facem faţă cu succes provocărilor.
Am beneficiat ca ministru al justiţiei de un partaneriat real, onest, un factor sănătos pentru statul român”, a declarat ea la Bilanțul Ministerului Public.
Ministrul Justiției a mai spus că ”bilanţul anul 2023 a fost unul bun, de la ridicarea oficială a MCV, la finalul anului, cel mai important proiect de ţară pe care sistemul a reuşit să îl bifeze în ultimii ani de zile, paşi pentru a deveni membri ai OCDE, modificări la legile justiţeii privind pensiile de serviciu ale magistraţilor, adoptate după mari zbateri într-o formă apropiată doleanţelor şi nevoilor sistemului judiciar”.
”Ştiu că sistemul judiciar trebuie să facă constant faţă unor presiuni şi provocări presante care ţin de resursa umană.
Ministerul Public este principala victimă a acestui deficit, aspect care uneori din păcate se reflectă în activitatea dvs şi înţelegem toţi acest lucru mai ales când vedem că gradul de ocupare a schemei de personal în 2023 a scăzut cu aproximativ 5 procente, de la 74% la 69%.
Precizarea făcută de procurorul general, că 22 de parchete şi-au desfăşurat activitatea cu un singuri procuror numit indică probleme structurale de funcţionare şi afectează operativitatea actului de urmărire penală”, a mai spus Alina Gorghiu.
Potrivit oficialului, există premisele pentru rezolvarea sau ameliorarea acestei probleme de personal, cel puțin la nivelul parchetelor de pe lângă judecătorii, odată cu finalizarea concursurilor în magistratură.
„La nivelul Ministerului Public există o preocupare reală pentru folosirea eficientă a resursei umane şi pentru identificarea de soluţii. Ca atare, vă provoc, domnule procuror general, să veniţi cu propunerea care vizează eficientizarea activităţii Ministerului Public, vă asigur de suport în crearea acelui cadru de analiză şi dezbatere a propunerii, aşa cum doriţi.
Mă refer la propunerea privind reorganizarea parchetelor de pe lângă judecătorii”, a afirmat ministrul Justiției.
Cum funcționează Secția pentru investigarea infracțiunilor din Justiție?
Alina Gorghiu a mai spus că că există întrebări, nu puține, cu privire la modul în care funcționează Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție. Ea a precizat că este nerezonabil să pretindem că magistratura este singurul segment al societății imun la corupție.
Oficialul a afirmat despre Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie şi formulele care au înlocuit-o că ”este o temă prinsă şi monitorizată în Raportul privind statul de drept şi a fost şi va face obiectul de analiză al instituţiilor europene, iar ea a dialogat la fiecare întâlnire cu comisarul pe justiţie pe această temă”.
”Sunt întrebări, nu puţine, cu privire la maniera în care ea funcţionează. Şi va trebui să răspundem onest, funcţionează sau nu optim, dacă nu, lipsa resursei umane este cauza, să fie ea unicul impediment pentru care nu funcţionează?
Să nu uităm că solicitările de modificare a competenţei au venit din partea magistraturii, astfel că în spiritul consecvenţei, există obligaţia ca magistratura să asigure funcţionarea acestui mecanism de tragere la răspundere penală a judecătorilor şi procurorilor care au comis infracţiuni pentru că, şi vi-o spun cu toată sinceritatea, e nerezonabil să pretindem că magistratura este singurul segment al societăţii imun la corupţie sau la săvârşirea altor infracţiuni. Îmi doresc să depăşim aceste îngrijorări privind lipsa de eficienţă a acestei forme de organizare”, a declarat aceasta.
Alina Gorghiu a mai comunicat că a analizat această problemă și a inițiat un proiect de modificare a legii 49/2022, la sfârșitul lunii trecute, pentru a ieși din transparență. Aceasta speră că va fi adoptat rapid de guvern.
Potrivit ministrului, proiectul propune creșterea numărului de procurori care pot investiga acest tip de cauze și simplificarea procedurii de desemnare.