Președintele interimar al Senatului României, Alina Gorghiu, a anunțat marți, 11 aprilie 2023, că scenariul comasării alegerilor în 2024 este perfect constituțional, însă decizia finală va fi luată de liderii coaliției guvernamentale.
Comasarea alegerilor din 2024 este perfect constituțională
„E perfect constituțional scenariul ca aceste alegeri să poată fi comasate. Conform Constituției, doar Parlamentul are acele termene fixe. Cu privire la celelalte alegeri, termenele sunt în legi aflate în vigoare, ca atare analiza pe care colegii din PNL, juriști, colegi cu pregătire în domeniul juridic au făcut-o, este una care înlătură această temere care există în spațiul public, anume posibilitatea de a comasa alegerile nu ar fi una reală din pricina aspectelor legate de neconstituționalitate”, a anunțat, marți, Alina Gorghiu.
Potrivit spuselor sale, există argumente de natură juridică și constituțională pentru comasarea alegerilor, există argumente care țin de ce își dorește populația din România „pentru că analiza pe care am făcut-o noi, cel puțin în ultimul timp, sociologic arată că mare parte din populația României își dorește o legitimare serioasă a aleșilor și nu exclud deloc ideea de comasare.”
„Mai rămâne să vedem care este voința liderilor din coaliție, dar voiam să elimin din spațiul public această teză care nu se susține și anume aceea că comasarea alegerilor ar putea fi neconstituțională. Sunt formule care respectă jurisprudența CCR, care respectă Constituția României și deciziile Comisiei de la Veneția cu privire la acest aspect”, a explicat președintele interimar al Senatului României.
Ce așteptări are PNL pentru 2024?
Aceasta a precizat, totodată, că Partidul Național Liberal (PNL) ia în calcul mai multe scenarii legate de alegerile din 2024, neavând o variantă preferată. Totuși, liberalii cred că este potrivită ideea de comasare a alegerilor.
„Cred că trebuie să pornim un pic altfel, nu de la ce își dorește PNL, ci de la interesul public. Dacă îți dorești o administrație funcțională în 2024 și nu un blocaj total la nivel de instituții publice, dacă îți dorești ca populația să nu fie obosită cu aproape un an de zile de campanie electorală, dacă îți dorești o prezență semnificativă la vot care să legitimeze aleșii de orice natură ar fi, atunci cred că această temă trebuie să fie foarte serios discutată și să știți că nu mai avem mult timp, pentru că una din condițiile sau din prevederile Comisiei de la Veneția spune că modificările trebuie făcute cu cel puțin un an înainte de producerea exercițiului electoral, motiv pentru care, dacă ne vom hotărî, se pot face până la sfârșitul acestei sesiuni legislative.
Cred că în toamnă va fi târziu să ne apucăm de modificări. Sunt mai multe variante luate în calcul. Orice scenariu este luat în calcul. Noi la PNL nu avem o variantă preferată, dar credem noi, cei de la PNL, că este potrivită ideea de comasare a alegerilor. A avea patru tipuri de alegeri, cu al doilea tur al prezidențiale cinci evenimente de acest fel, ar fi din punctul nostru de vedere nepotrivit.
Aici vorbim de o decizie care se va lua într-o direcție sau alta la nivelul coaliției și am convingerea că o vom afla curând, dacă se va pune în practică această decizie a comasării sau nu. Decizia nu e exclusivă a PNL, este a liderilor coaliției”, a mărturisit Alina Gorghiu.