Comisia Europeană a clasat două proceduri de infringement care vizau România. Detalii importante în acest sens au fost oferite de ministrul Justiției, Alina Gorghiu.
Alina Gorghiu a precizat că cele două proceduri de infringement se refereau la neîndeplinirea unor obligații prevăzute în directivele cu privire la combaterea terorismului și la mandatul european de arestare.
Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a ținut să arate că această decizie a forului european este rezultatul eforturilor făcute de Parlament și Guvern.
„Este rezultatul eforturilor depuse de Executiv și Legislativ finalizate cu adoptarea de către Parlament a legilor 306/2022 și 68/2023”, a transmis ministrul Justiției.
Încă două acțiuni de infringement pentru care sunt necesare măsuri
Alina Gorghiu susține că, în cazul procedurii de infringement care are ca obiect transpunerea incorectă a unor prevederi privind mandatul european de arestare și procedurile de predare între statele membre, măsurile naționale de conformare au intrat în totalitate în sarcina Ministerului Justiției.
Ministrul anunță că mai sunt alte două acțiuni de infringement pentru care sunt necesare măsuri legislative din sfera de competență a Ministerului Justiției.
Prima se referă la decizia cadru privind rasismul și xenofobia. „La 28 iunie 2023, a fost pus în dezbatere publică proiectul de lege pentru modificarea Codului Penal. În toamnă, acest proiect trebuie să între în Parlament, asumat de Guvern”, susține Alina Gorghiu.
Ministerul Justiției caută soluții la problemele ridicat de CE
O altă cauză se referă la dreptul de a avea acces la un avocat în cadrul procedurilor penale și procedurilor privind mandatul european de arestare.
„Vom prezenta în curând soluțiile propuse de specialiști pentru a soluționa și această problemă”, mai arată Alina Gorghiu.
Trebuie amintit că România a mai scăpat de o procedură de infringement atunci când cei de la Comisia Europeană au renunțat la proces în cazul poluării atmosferice. Comisia Europeană intentase un proces României în cazul Programului național de combatere a poluării atmosferice (PNCPA) pentru neadoptarea sa și lipsa de comunicare a acestuia. Între timp, Executivul a adoptat PNCPA prin Hotărârea de Guvern și l-a transmis autorităților europene.
Comisia Europeană a renunţat la un proces împotriva României
Pe cale de consecință, Comisia Europeană a renunţat la un proces împotriva României, mai exact în cauza C-69/22, după ce Guvernul a adoptat Programul naţional de combatere a poluării atmosferice. Decizia autorităților europene a fost salutată de Ministerul Mediului şi Ministerul Afacerilor Externe, cele două ministere precizând paşii făcuți pentru a se ajunge la conformarea cerută de Comisia Europeană.
„Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Ministerul Afacerilor Externe salută decizia Comisiei Europene de a se desista în cauza C-69/22 şi ordonanţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene prin care cauza respectivă a fost radiată de pe rolul său”, au anunţat vineri cele două ministere.