Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a vorbit despre violența domestică, menționând că sunt multe cazuri, iar unele dintre ele „se pot sfârși dramatic”. În privința traficului de droguri, oficialul a precizat că sunt trei legi care sunt prioritare pentru ea.
Alina Gorghiu, despre violența domestică și traficul de droguri
Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a abordat două teme de mare importanță în cadrul un interviu recent. În ceea ce privește violența domestică, a subliniat gravitatea situației, evidențiind existența a peste 100.000 de cazuri doar în acest domeniu. Gorghiu a subliniat importanța unui ordin de protecție, care oferă victimelor un sentiment de siguranță și confort.
De asemenea, a menționat un proiect înaintat anul trecut, care ar oferi victimelor o protecție generală din partea statului, acoperind nu doar violența fizică, ci și cea din mediul online. Pentru a preveni tragediile, a pledat pentru o monitorizare atentă a agresorilor.
„Sunt foarte multe cazuri de violență în spațiul public, cazuri care se pot sfârși dramatic. O parte dintre ele puteau fi oprite printr-o monitorizare foarte atentă”, a subliniat ministrul.
În ceea ce privește lupta împotriva traficului de droguri, Gorghiu a evidențiat că există trei legi cu prioritate maximă. Ministrul a menționat necesitatea unui registru al traficanților și a recunoscut că problema traficului de droguri în cazul minorilor este complexă, adăugând că nu doar traficul în sine, ci și consumul de droguri reprezintă o problemă gravă.
De asemenea, Alina Gorghiu a subliniat lipsa infrastructurii adecvate pentru a aborda această problemă în mod eficient.
„Sunt trei legi, sunt prioritate maximă, atât pentru mine cât și pentru colegii mei. (…) Problema nu este cea de trafic, ci de consum si nu avem infrastructura necesară pentru a-i ajuta”, a declarat ministrul.
Zeci de persoane cu probleme penale aduse în țară săptămâna trecută
Pe de altă parte, ministrul Justiţiei a anunţat că 22 de persoane cu probleme penale, care părăsiseră România, au fost readuse în ţară în ultima săptămână.
„În această săptămână, inventarul înseamnă 22 de fugari aduşi în România, în şapte zile 22 de fugari, dintre care 19 sunt condamnaţi definitiv, ceilalţi trei sunt în etapa de urmărire penală sau de judecată”, a declarat Alina Gorghiu, sâmbătă, la Piteşti.
Ea a adăugat că, de la începutul acestui an, au fost aduşi în ţară 112 fugari, dintre care 84 pentru executarea pedepselor în penitenciar.
Ministrul Justiţiei a menţionat că printre infractorii repatriaţi se numără şi un bărbat aflat pe lista celor mai căutaţi fugari din Europa. Este vorba despre Florin Flaugiu, condamnat la nouă ani şi zece luni pentru proxenetism şi trafic de persoane.
„Este vorba de un fugar extrem de periculos. (…) Poliţia Română şi agenţii de aplicare a legii din state membre ale Uniunii Europene au desfăşurat o campanie publică de informare, cu scopul prinderii a 50 de infractori foarte periculoşi, daţi în urmărire pe continentul european”, a precizat Alina Gorghiu.