Joi, 29 iunie, ÎCCJ a sesizat Curtea Constituţională cu privire la reforma pensiilor ce a fost adoptată săptămâna aceasta de Parlament şi care îi afectează serios şi pe magistraţi. Ce a avut de spus, în acest caz, ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu?
Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a avut o primă reacţie după ce ÎCCJ (Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie) a sesizat CCR (Curtea Constituţională a României) cu privire la legea privind pensiile speciale şi legea privind cumulul pensiei cu salariul.
Alina Gorghiu nu este surprinsă de sesizarea făcută de Înalta Curte la CCR
Deţinătoarea portofoliului de la Justiţie spune că această mutare nu a venit ca o surpriză, având în vedere criticile repetate care au venit din sistem.
„Fiecare putere în statul român are atribuţiile sale, legislativul legifrează, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, printre multe alte prerogative, are şi acest drept, şi anume acela de a face sesizare pe anumite legi la Curtea Constituţională a României.
De altfel, în ultima vreme, Curtea Constituţională a fost destul de căutată cu sesizări cu privire la legislaţie. Nu este o surpriză că această lege, pe alocuri contestată de sistemul judiciar, va fi atacată de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, a declarat Alina Gorghiu pentru Digi24.
Ministrul Justiţiei trebuie să fie rezervat în aceste situaţii la nivel declarativ
Ministrul Justiţiei a comentat şi pe marginea argumentelor cu care cei de la ÎCCJ se prezintă în faţa judecătorilor constituţionali, afirmând că, din poziţia pe care o deţine, trebuie să fie rezervată cu privire la această sesizare, dar şi cu privire la soluţia CCR.
„Obligaţia mea este una de rezervă atunci când vine vorba de fondul sesizărilor şi de o predicţie cu privire la soluţia Curţii Constituţionale. N-am văzut decât pe diagonală argumentele.
Majoritatea sunt de natură extinsă. Că am sesizat, sunt şi intrinseci de constituţionalitate intrinsecă, indicate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ca urmare a colectării opiniilor de la colegii din sistem”, a declarat Alina Gorghiu joi, 29 iunie.
Alina Gorghiu: Este la fel de constituţională ca orice altă reformă asumată de Guvern
Şefa de la Ministerul Justiţiei a mai subliniat că Guvernul are drept de iniţiativă legislativă în acest caz, iar procedura folosită în acest caz a fost una cât se poate de normală.
„Ce pot să vă spun este că Guvernul are drept de iniţiativă legislativă. Nu este prima dată când angajează genul acesta de reformă pe care o adoptă un Guvern, o trimite în Parlament.
Este un lucru cât se poate de normal, pe procedură şi la fel de constituţională ca orice altă reformă asumată de Guvern”, a precizat Alina Gorghiu.
Reamintim că joi, 29 iunie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, în unanimitate, sesizarea CCR pentru controlul constituţionalităţii, înainte de promulgare, în ceea ce priveşte Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu şi Legea 227/2015 privind Codul fiscal.
Judecătorii arată că sesizarea de neconstituţionalitate priveşte actul normativ în întregime, reţinându-se de către Secţiile Unite atât vicii de neconstituţionalitate de natură extrinsecă, cât şi intrinsecă.