Alina Gorghiu, despre şoferul drogat de la 2 Mai: Nu poate să scape cu suspendare

Alina Gorghiu

SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Alina Gorghiu a venit cu detalii de ultimă oră despre tragedia de la 2 Mai şi modul în care autorităţile tratează acest caz. Ce planuri există pe viitor pentru modificarea legislaţiei rutiere, pentru a înăspri pedepsele în cazuri similare?

Alina Gorghiu promite că tragedia de la 2 Mai nu va fi muşamalizată

Alina Gorghiu, ministrul Justiţiei, dă asigurări că nu se va ajunge la o muşamalizare a cazului de la 2 Mai, acolo unde un tânăr aflat sub influenţa mai multor droguri a accidentat mortal din tineri.

Demnitarul spune că ministrul de Interne dă dovadă de determinare în acest caz, iar „gunoiul nu va fi ascuns sub preş”. Concluziile vor veni foarte curând în acest caz, spune Gorghiu.

„Exprim, în primul rând, compasiunea mea pentru situaţia prin care trec aceste familii. E o tragedie de care se vorbeşte în aceste zile şi vă mărturisesc că sunt şi eu extrem de mâhnită, nu în calitate de ministru al Justiţiei, ci în calitate de mamă, de om care vede aceste drame, pornind de la situaţia că are doi copii acasă, şi îmi doresc să înţeleagă toată lumea cât de important este să conjugăm efortul ca să combatem acest fenomen al drogurilor.

Nu se pune problema de muşamalizare a acelei situaţii. Am văzut determinare din partea ministrului de Interne care nu ascunde gunoiul sub preş, a dispus un control. Vom avea cu toţii aceste concluzii cât de curând. Ministerul de Interne le va face publice concluziile raportului şi cei care s-au făcut vinovaţi în aplicarea legii vor plăti cu siguranţă”, a declarat ministrul Justiţiei, într-o declaraţie pentru Digi24.

Vlad Pascu nu va scăpa doar cu o pedeapsă cu suspendare

Potrivit legislaţiei aflate acum în vigoare, Vlad Pascu, şoferul vinovat pentru această tragedie, nu va mai putea scăpa doar cu închisoare cu suspendare. Este vorba despre Legea Anastasia, recent intrată în vigoare.

„Mai departe va fi ancheta desfăşurată, deja a fost audiat cel care a produs tragedia, vor fi sigur şi alte probe administrate, dosarul va ajunge în instanţă şi conform legislaţiei în vigoare nu poate să scape cu suspendare.

Este o lege în vigoare care nu permite celor care consumă alcool la volan, celor care consumă droguri la volan sau care conduc fără permis şi care produc accidente care duc la moartea victimei să obţină suspendarea executării pedepsei”, a indicat ministrul Justiţiei.

SURSA FOTO: Ziarul Amprenta

Cum s-ar putea schimba legislaţie pe viitor?

Vorbind despre modificarea legislaţiei, Alina Gorghiu a indicat că există deja un amendament în acest sens. Şoferii care au omorât o persoană, fiind la volan sub influenţa alcoolului sau drogurilor, ar putea să nu-şi mai recupereze permisul de conducere pentru o perioadă de 5 ani. Deocamdată, vorbim doar despre o intenţie de modificare a legii circulaţiei.

„Permisul se suspendă pe perioada cercetării. După hotărârea din instanţă, indiferent care e hotărârea, sigur au oportunitatea să îşi ia permisul după o perioadă de timp.

Chiar în aceste săptămâni discutam cu colegii mei, la Camera Deputaţilor, Cameră decizională, există un amendament de modificare la legea circulaţiei şi un amendament prin care dacă persoana condamnată la închisoare pentru faptul că a omorât o persoană, fiind băut sau drogat la volan, această persoană nu mai are posibilitatea să îşi recupereze cred că pe cinci ani permisul de conducere”, a mai spus Alina Gorghiu.

Este nevoie de mai multe resurse pentru combaterea traficului mare de droguri

Ministrul Justiţiei a subliniat că lupta împotriva drogurilor necesită totuşi o alocare de resurse mult mai importantă în România. În acest moment, DIICOT se chinuie să facă faţă acestor situaţii cu doar 14 procurori în structura naţională, a mai indicat Gorghiu.

„Sunt extrem de multe sesizări. Numai că ţinta pe care cred eu că ar trebui să o fixăm şi să o urmărim şi să alocăm resurse de toate tipurile este aceea de destructurare a grupurilor de crimă organizată. Combaterea traficului mare.

Legislaţia s-a modificat, privind drogurile şi etnobotanicele, şi au crescut şi pedepsele pentru trafic naţional şi pentru trafic internaţional de droguri, astfel încât pedepsele sunt mai mari decât pentru omor, decât pentru trafic. Dar lucrurile acestea le rezolvă DIICOT cu 14 procurori în structura naţională”, a mai declarat sâmbătă, 26 august, Alina Gorghiu.