„În coaliţie nu s-a discutat la momentul acesta când anume, care este ziua, secunda, când se va întâmpla rotativa guvernamentală, dar eu cred că toţi colegii noştri care fac parte din coaliţie sunt oameni extrem de aşezaţi şi cu maturitate politică, maturi, motiv pentru care nu va fi niciun fel de problemă să stabilească de comun acord, în funcţie de interesul public (..) de obiectivele României, când va fi momentul potrivit”, a spus Alina Gorghiu.

Nu s-a discutat când se va produce rotativa guvernamentală

Aceasta a adăugat că ”este ultima grijă a acestei coaliţii care va fi ziua în care se produce rotativa”.

”Cred că prioritatea zero pentru PNL şi pentru celelalte partide este ca această rotaţie la guvernare să se facă în condiţii fireşti, fără să fie afectată stabilitatea României. Este tot ce ne dorim, este mai puţin important ziua, cum se vor duce aceste negocieri, important este ca ele să se ducă în spatele uşilor închise, pentru a nu afecta această stare, nu i-aş spune de bine dar de funcţionare corectă a coaliţiei.

Despre renegocierea tuturor ministerelor la rotație, președintele interimar al Senatului a precizat că se pornește de la un protocol, potrivit căruia se schimbă premierul și câteva ministere.

”De aici, până la ce discuţii vor avea colegii mei la momentul la care se va discuta protocolul e cale lungă. Eu am încurjat pe toată lumea să încercăm să nu mai avem discuţii despre rotaţia la guvernare de la jumătatea lunii februarie pentru că aceasta, teoretic, potrivit protocolului, la finalul lunii mai se va întâmpla. Orice discuţie în care vorbim despre cum un ministru nu o să mai fie, cum va veni altul, despre figuri noi, despre figuri care pleacă, paralizează administraţia din acel minister şi blochează evoluţia unor proiecte esenţiale, inclusiv pe PNRR”, a spus Alina Gorghiu.

”Acum este prea devreme să setăm direcţia în care va merge negocierea”, a adăugat ea.

Alina Gorghiu, despre alegerile anticipate

Președintele interimar al Senatului a spus că cel care vorbește despre alegeri anticipate și alege să plece de la guvernare sau continuă să spună public că va pleca de la guvernare va ajunge la periferia politicii românești.

”Nu prea ai ce teorii să discuţi suplimentar, e Constituţia care îi dă acest atribut preşedintelui României şi toată lumea o ştie. Preşedintele României a fost cel care a agreat ca această coaliţie să funcţioneze, pentru că ştie foarte bine că în această periodă complicate, nevoia de stabilitate trebuie să primeze. Au fost câteva crize suprapuse, câteva crize consecutive, nu riscă nimeni stabilitatea iar cel ce va vorbi despre alegeri anticipate şi va alege să plece de la guvernare sau să tot spună public despre plecarea de la guvernare cred că va ajunge la periferia politicii româneşti. Preşedintele României a spus da, eu am atributul desemnării vpremierului, potrivit Constituţiei, dar aceasta este coaliţia care va merge cu propunerea de premier”, a spus aceasta.

Cât despre declarațiile liderului PSD, Marcel Ciolacu, în legătură cu întoarcerea la popor, dacă președintele nu respectă prevederile protocolului privind desemnarea premierielor, Alina Gorghiu a spus că sunt doar o sperietoare care nu funcționează la adresa PNL.

”E doar o sperietoare care nu funcţionează la adresa PNL. Evident, orice partid politic reacţionează cu mesajele pe care le consider potrivite, de la PNL nu aţi auzit în spaţiul public acest mesaj legat de anticipate”, a spus ea.

”Cei care vor vorbi despre anticipate sau care vor crea contextual favorabil realizării acestor anticipate, repet, se vor decredibiliza în ochii întregii societăţi şi în ochii partenerilor strategici”, a completat aceasta.