Alina Gorghiu a anunțat că s-a stabilit un termen la Curtea de Justiție a UE în procedura de întrebări preliminare sesizată de instanța din România în cazul Prințului Paul. Ea a subliniat că toate demersurile sunt făcute pentru a aduce fugarii în țară.
Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, va anunța luni un termen la Curtea de Justiție a Uniunii Europene într-un caz important. Este vorba de procedura întrebărilor preliminare la care a fost sesizată de către instanța din România în cazul Prințului Paul. Alina Gorghiu a subliniat că toate demersurile sunt făcute pentru a aduce fugarii în țară.
”Astăzi (24 iunie – n.r.) va fi termen la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene în procedura întrebărilor preliminare cu care a fost sesizată de către instanţa din România în cazul Prinţului Paul”, spune ministrul.
Alina Gorghiu se bucură că solicitarea de a fi dezbătut cazul în procedură de urgență a fost admisă
Alina Gorghiu precizează că este vorba despre sesizarea făcută de Curtea de Apel Brașov. Aceasta abordează aspecte legate de respectarea legislației Uniunii Europene în contextul mandatului european de arestare în cazul predării Prințului Paul.
Alina Gorghiu subliniază că acest caz este extrem de important pentru statul român. Ministrul Justiției se bucură că solicitarea de a fi dezbătut în procedură de urgență a fost admisă. Conform acesteia, faza scrisă a fost încheiată și toate părțile implicate au depus materiale privind punctele lor de vedere. Potrivit lui Gorghiu, astăzi va avea loc faza audierilor.
”Cazul este deosebit de important pentru statul român şi mă bucur că a fost admisă solicitarea de a se dezbate în procedură de urgenţă.
Faza scrisă s-a finalizat, toate părţile implicate au depus materiale privind punctele lor de vedere, iar astăzi va fi faza audierilor. Subliniez că opinia Comisiei Europene a fost în acord cu cea a statului român”, a spus ea.
Ministrul Justiției transmite un mesaj clar fugarilor
Alina Gorghiu accentuează că opinia Comisiei Europene este în acord cu cea a statului român. În acest context, s-a propus Curții să răspundă la întrebările preliminare afirmând că executarea unui mandat european de arestare de către un stat membru nu poate fi refuzată doar pentru că un alt stat membru a refuzat anterior executarea aceluiași MEA emis împotriva aceleiași persoane și pentru aceleași fapte.
Alina Gorghiu subliniază că, în plus, Comisia a indicat că un stat membru nu poate respinge executarea unui mandat european de arestare doar pe baza unor presupuse deficiențe legate de depunerea jurământului de către membrii completului de judecată al instanței de condamnare, în absența constatării unor deficiențe sistemice sau a unor motive întemeiate și serioase care să afecteze drepturile fundamentale ale persoanei extrădabile.
”Facem toate demersurile pentru a-i aduce pe fugari în ţară. Şi pentru acest lucru le mulţumesc colegilor din Ministerul Justiţiei, instanţei de executare, Poliţiei Române şi tuturor autorităţilor implicate”, menţionează Gorghiu.
Prințul Paul trebuie să execute o pedeapsă cu închisoarea pentru corupție
Pe 10 iunie, ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a anunțat că predarea fugitivului Paul-Philippe al României va fi rejudecată.
Paul-Philippe al României este căutat în țară pentru a executa o pedeapsă cu închisoarea pentru corupție. În vârstă de 75 de ani, el a fugit din România în 2020, când a fost condamnat la aproape 3 ani și jumătate de închisoare pentru corupție legată de restituirea ilegală a unor bunuri imobiliare din apropierea Bucureștiului, cărora le-a pretins în mod fals proprietatea.
În iunie 2022, el a fost prins la Paris, însă o Curte de Apel a refuzat să îl extrădeze în România. Avocatul lui Paul al României a invocat, printre altele, acest argument în timpul pledoariilor împotriva extrădării sale.
Prințul Paul locuiește în prezent în Italia, dar a călătorit în Malta în luna trecută pentru o conferință și a fost reținut în baza unui mandat european de arestare.