Prințul Paul al României poate să-și execute pedeapsa în Franța
Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a afirmat joi că, că Prințul Paul de România este eligibil să își execute pedeapsa în Franța. Acest lucru se poate întâmpla deoarece el are cetățenie dublă.
Ea a precizat că, în prezent, nu a fost făcută nicio solicitare oficială pentru recunoașterea și executarea pedepsei în Franța.
Alina Gorghiu spune că acesta a avut un termen în fața Curții de Apel Paris în data de 17 aprilie.
”Legat de această persoană condamnată în România, potrivit informărilor colegilor de la Parchetul General de pe lângă Curtea de Apel Paris, şi acestea sunt informaţii recente pe care vi le pot furniza, prin intermediul magistratului de legătură, acesta a avut un prim termen în faţa Curţii de Apel Paris în 17 aprilie, foarte recent.
Având în vedere că are dublă naţionalitate, şi română şi franceză, din perspectiva magistraţilor din Franţa şi a legislaţiei de acolo, este eligibil să poată executa pedeapsa în Franţa, aşa cum rezultă din comunicările pe care le-am avut cu Parchetul, în data de 16 aprilie”, a declarat Alina Gorghiu.
Solicitarea nu a fost formulată
Ministrul Justiției a indicat că în prezent nu există nicio solicitare oficială pentru recunoașterea și executarea pedepsei în Franța.
”Am verificat cu colegii de la Judecătoria Braşov şi mi-au spus că nu s-a formulat această solicitare. Singura solicitare care s-a făcut instanţei, până la acest moment, este să se traducă în limba franceză mandatul european de arestare”, a arătat Gorghiu.
Alina Gorghiu a afirmat că nu a primit niciun răspuns de la omologul său din Franța cu privire la „acel incident extrem de neplăcut în care Parchetul din Franța a omis să motiveze recursul”.
”Nu avem un răspuns în acest moment, eu am scris acea comunicare către ministrul justiţiei din Franţa arătându-ne nemulţumirea faţă de acel incident extrem de neplăcut, Parchetul din Franţa a uitat să motiveze recursul, lucru rar şi greu de înţeles la asemenea nivel, dar la fel de bine pot să înţeleg că nu este competent ministerul Justiţiei dar mă aştept ca domnul ministru să poată întreba sistemul ce s-a întâmplat în acea speţă”, a completat Gorghiu.
Prințul Paul al României a rămas fără bani
După ce a fost condamnat definitiv în dosarul „Ferma Băneasa”, prințul Paul este căutat la nivel internațional. El se află în exil și locuiește în Paris, unde se presupune că a primit asistență financiară din partea unor prieteni din Franța.
În decembrie 2020, el a părăsit țara înainte ca magistrații ÎCCJ să-l condamne definitiv la o pedeapsă de 3 ani și 4 luni de închisoare. Individul dat în urmărire a ajuns în Franța folosind un pașaport britanic și s-a ascuns cu sprijinul unor cunoscuți.
Deși era căutat la nivel internațional, individul român a fost observat la unele evenimente mondene, fără ca autoritățile franceze să întreprindă vreun efort pentru arestarea sa. La finalul lunii 2022, a fost ridicat de pe stradă și încarcerat în urma unui apel anonim.
Potrivit informațiilor dezvăluite de sursele Gândul, identitatea persoanei care a contactat Poliția a rămas anonimă. Cu toate acestea, în urma investigațiilor s-a constatat că individul nu a avut nicio ocupare profesională, sugerând că ar fi primit sprijin financiar din partea unor prieteni.
Prințul Paul a fost executat silit
Acesta a fost supus unei executări silite de către Marco Houston, un cetățean britanic și editor al publicației Royalty Magazin.
Marco Houston a prezentat în instanță dovezi că i-a împrumutat sumei de 1,8 milioane de lire prințului Paul și prințesei Lia, iar aceștia nu au returnat banii.
Prințul a evitat închisoarea, cel puțin deocamdată. Cât timp nu părăsește Franța, nu poate ajunge la închisoare. Magistrații din Paris au descoperit că unul dintre judecătorii care a contribuit la decizia finală nu-și depusese jurământul.