Alina Gorghiu a spus că 1004 persoane au fost preluate de la frontieră
Alina Gorghiu a prezentat un bilanț preliminar pentru anul 2023. Conform acestuia, au fost preluate un total de 1004 persoane private de libertate de la punctele de trecere a frontierei. Această cifră include 735 de fugari și 269 de deținuți transferați.
”Avem un prim bilanț pe anul 2023! 1004 persoane private de libertate au fost preluate, în total, de la punctele de trecere a frontierei. Mă refer aici la 735 de fugari și 269 de deținuți transferați.
La 1 ianuarie 2024, în sistemul penitenciar din România, erau private de libertate 1893 de persoane, preluate de la punctele de trecere a frontierei. Asta înseamnă aproape 8% din totalul deținuților” scrie Alina Gorghiu într-o postare pe Facebook.
Ministrul Justiției a subliniat importanța eliminării posibilităților de evaziune a persoanelor care încearcă să părăsească România. Pentru a se sustrage de la răspunderea legală. Ea a afirmat că obiectivul strategic pentru 2024 va fi blocarea acestui fenomen de fugă. Politicianul a declarat susținerea pentru toate măsurile necesare. Inclusiv extinderea sistemului de monitorizare prin brățările electronice pentru persoanele inculpate. În cazul infracțiunilor care implică măsuri precum controlul judiciar, controlul judiciar pe cauțiune sau arest la domiciliu.
Referindu-se la un proiect legislativ, Alina Gorghiu a menționat că o abordare eficientă ar fi aceea în care persoana predată ar trebui să suporte costurile readucerii în țară. Ea a argumentat că nu este corect ca efortul financiar implicat, care s-a ridicat la peste 1000 de cazuri în anul 2023, să fie suportat de către contribuabilii onești.
„Fenomenul fugarilor va fi stopat! Între timp, continuăm toate demersurile pentru ca cei aflați deja în străinătate sa ajungă în unitățile Administrației Naționale a Penitenciarelor!” a mai scris Alina Gorghiu.
Fugarii își vor plăti singuri repatrierea
Alina Gorghiu a declarat că românii care părăsesc țara în încercarea de a evita executarea pedepsei nu vor scăpa de consecințe. Ministrul Justiției asigură că autoritățile vor continua să îi aducă înapoi în țară pe cei pe care îi consideră fugari de drept.
Mai mult, se lucrează la un proiect de lege care prevede că acești indivizi vor fi obligați să suporte costurile repatrierii lor. Alina Gorghiu subliniază că statul român nu va mai suporta cheltuielile, așa cum se întâmpla în trecut.
„An nou, obiceiuri vechi.
Continuăm aducerea în țară a celor care încă mai cred că pot scăpa de executarea pedepsei în România.
Avem în lucru, la Ministerul Justiției, un proiect de lege prin care costurile aducerii în țară a fugarilor să fie suportate de aceștia. Nu de către stat. Depunem toate eforturile pentru a stopa fenomenul fugarilor”, a postat ministrul Justiţiei pe pagina sa de Facebook sâmbătă, 6 ianuarie.