Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a primit joi, 18 decembrie 2024, informarea oficială privind predarea lui Nati Meir autorităților române, după ce acesta a fost localizat recent în Grecia. Meir, condamnat pentru mai multe infracțiuni, va fi transferat în România pentru a-și ispăși pedeapsa de 11 ani de închisoare.
Alina Gorghiu anunță că fostul candidat la prezidențiale a fost prins
În data de 18 decembrie 2024, Ministerul Justiției a anunțat că Nati Meir, fost candidat la alegerile prezidențiale din România, a fost predat autorităților române.
Meir, condamnat la 11 ani de închisoare, a fost localizat în Grecia, la Rhodos, iar instanța elenă a aprobat predarea sa. Autoritățile române trebuie să întreprindă demersurile necesare pentru a-l prelua până pe 27 decembrie 2024.
Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a făcut public anunțul pe platforma TikTok, postând un clip video cu titlul „Fost candidat la prezidențiale prins”.
În acest context, Gorghiu a subliniat importanța prinderii acestuia și a adus în atenție eforturile autorităților române de a combate fenomenul fugarilor.
Mandat european de arestare emis în 2019
Nati Meir a fost dat în urmărire internațională, iar autoritățile române au emis un mandat european de arestare pe numele acestuia pe 29 ianuarie 2019.
Meir a fost condamnat pentru comiterea a șapte infracțiuni, inclusiv înșelăciune, trafic de influență și luare de mită. Sentința în cazul său a fost pronunțată de instanțele românești încă din 2016, iar în anul 2017, Judecătoria Brașov a emis un mandat de executare a pedepsei.
@alinastefaniagorghiu Fost candidat la președinția României prins. #foryoupage #fyp #romania #explorepage #viral_videos #5pasidebine #fugar #fyppppppppppppppppppppppp #justitie #dreptate #candidat #politia ♬ Eternal Faith Triggered – Brentin Davis
Conform deciziilor instanțelor din România, faptele pentru care Meir a fost condamnat se află în concurs cu altele pentru care a fost deja condamnat în trecut, în 2010, 2012 și 2013. Aceste condamnări anterioare sunt legate de diverse infracțiuni comise pe teritoriul României.
Cooperarea internațională pentru capturarea fugarilor
În urma localizării lui Meir în Grecia, autoritățile române au transmis către autoritățile elene mandatul european de arestare și documentele judiciare relevante.
Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) a oferit informații suplimentare privind condițiile de detenție care ar urma să-i fie aplicate în cazul predării sale. Instanța competentă din Grecia a fost Curtea Dodecaneză de Apel, care a aprobat transferul.
În acest context, Ministerul Justiției subliniază importanța colaborării internaționale pentru combaterea fenomenului fugarilor și pentru asigurarea executării pedepselor. Până pe 9 decembrie 2024, autoritățile române au reușit să aducă în țară 763 de fugari din 27 de țări, pentru a-și executa pedepsele în unitățile ANP.
Legislația recentă și responsabilitatea financiară a fugilor
Ministerul Justiției continuă să lucreze pentru diminuarea fenomenului fugarilor, iar în acest sens, în luna iunie 2024, Președintele României a promulgat o lege importantă. Legea pentru completarea articolului 16 din Legea nr. 302/2004 prevede ca persoanele condamnate care fug din țară să fie responsabile pentru cheltuielile de aducere în România. Aceasta este o măsură menită să sprijine eforturile autorităților de a aduce fugarii în fața justiției.