Ministrul Justiției cere comasarea alegerilor din 2024
Ea le-a cerut social-democraților să reanalizeze posibilitatea comasării celor patru rânduri de alegeri din 2024 pentru că anul viitor va fi „unul extrem de complicat”, spune ea, „şi cu un blocaj pe care nimeni nu şi-l doreşte”.
„Cred că putem, însă, să ne uşurăm misiunea din 2024. Nu întâmplător am atras atenţia cu privire la comasarea alegerilor. Cred că putem repune pe tapet această dezbatere pentru că ce se întâmplă în societatea românească arată că trebuie să ne concentrăm pe reforme, investiţii şi nu ne putem permite un blocaj la nivelul instituţiilor şi nu ne putem permite să încetinim ritmul reformelor şi să avem o economie paralizată efectiv blocat de atâtea alegeri. Gândiţi-vă că patru rânduri de alegeri vor avea loc la anul, începând din aprilie.
Sunt discuţii şi preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, va putea să reanalizeze, alături de PSD, soluţia de comasarea a alegerilor. Sunt optimistă că preşedintele PSD şi colegii săi încă mai pot analiza aceasta opţiune. Încă se mai poate discuta acest subiect şi fac această propunere pentru că cea mai bună soluţie pentru România este să ne axăm pe reforme şi mai puţin pe sfera electorală. Obiective precum măsurile de echilibrare a bugetului şi pentru aplicarea PNRR nu se pot atinge prin patru campanii electorale, ci printr-o guvernare stabila”, a declarat ea în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc vineri, 11 august 2023, la Arad.
PNL nu are de când să iasă din coaliția de guvernare și să creeze o criză politică
În aceeași zi, ea a respins declarațiile făcute de unii liberali privind ieșirea de la guvernarea a Partidului Național Liberal (PNL), precizând că ei nu vor fi niciodată „la originea unei crize politice”.
„Capitalul politic al PNL înseamnă maturitate şi responsabilitate, noi nu vom fi niciodată la originea unei crize politice. Cataloghez ca neinspirate puţinele declaraţiile pe tema ieşirii de la guvernare. Respingem acest lucru şi mulţi liberali resping declaraţiile unora cu privire la ieşirea de la guvernare şi generarea unei crize politice”, a explicat ea.
La rândul său, ministrul Culturii, Raluca Turcan (PNL), zicea, miercuri, că i „se pare hilar ca un partid după constituirea unei alianţe să ia în calcul ieşirea de la guvernare”.
„Nu văd rezolvată această situaţie altfel decât prin discuţii, negocieri, picioare în apă rece şi aşezarea interesului public pe primul loc”, a zis ea.