Alina Gorghiu este în favoarea ridicării de imunitate
Alina Gorghiu a făcut declarații despre ridicarea imunității în contextul în care DNA a cerut acest lucru pentru Florin Cîţu, în dosarul achiziţiei de vaccinuri din pandemie. Gorghiu afirmă că, din punctul de vedere al PNL, a susținut în mod consecvent desfășurarea corectă a activității judiciare.
Ea precizează că, până în prezent, a acordat voturi favorabile ridicării imunității, asigurând astfel Parchetelor posibilitatea de a efectua investigațiile necesare. Ea susține că a fost în favoarea ridicării de imunitate, indiferent de partidul celui vizat.
„Din perspectiva PNL nu mai este niciun secret, în mod constant am fost de-a lungul timpului în favoarea desfăşurării activităţii justiţiei. Am dat un vot favorabil ridicării de imunitate, astfel încât Parchetele să poată să investigheze diverse lucruri cu care s-au sesizat şi facem acest lucru indiferent că persoana despre care se cere ridicarea de imunitate este membru al PNL sau membru al oricărui alt partid. Aşa cum am mai spus, nu în Parlamentul României se stabilesc vinovăţiile. Justiţia este cea care decide pe bază de probe”, a explicat Alina Gorghiu.
Ministrul Justiţiei subliniat că nu are intenția de a emite vreun comentariu referitor la ancheta DNA care analizează achiziția de vaccinuri din timpul pandemiei. Ea a mai afirmat că atunci când Senatul va vota în legătură cu ridicarea imunității senatorului PNL Florin Cîțu, își va îndeplini atribuțiile cu promptitudine.
„Cu privire la ancheta despre care DNA vorbeşte, nu voi face niciun comentariu pentru că sunt unul dintre oamenii care, nu de azi de ieri, are încredere în justiţia din România. Atunci când se va lua decizia în Senat, voi îndeplini cu celeritate atribuţiile care îmi revin în calitate de ministru al Justiţiei”, a completat Gorghiu.
Biroul Permanent al Senatului se întrunește vineri pentru a examina solicitarea DNA de ridicare a imunității parlamentare a senatorului Florin Cîțu, în legătură cu dosarul privind achiziția de vaccinuri în perioada pandemiei.
DNA cere același lucru și foştilor miniştri ai Sănătăţii, Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă (USR). Ei sunt acuzați de abuz în serviciu și pentru un prejudiciu care însumează un miliard de euro.
Ministrul Justiţiei îl critică pe liderul USR, Cătălin Drulă: A reînviat discursul din perioada Dragnea
Alina Gorghiu spune că declarațiile liderului USR, Cătălin Drulă, au un impact negativ asupra statului de drept din România. Ea a subliniat că insinuarea conform căreia DNA ar fi un instrument politic aduce un nivel înalt de toxicitate în România.
Potrivit ei, Cătălin Drulă a readus în discuție practicile discursive pe care PSD le-a adoptat în timpul lui Liviu Dragnea.
„Ca ministru a Justiţiei, resping categoric declaraţii şi afirmaţiile făcute în spaţiul public de conducerea USR cu privire la dosarul instrumentat de DNA în legătură cu achiziţia de vaccinuri în perioada pandemiei. Declaraţiile recente ale liderului USR Cătălin Drulă vreau să înţelegeţi că sunt nocive pentru statul de drept din România şi faptul că sugerează că DNA este un instrument politic aduce foarte multă toxicitate în societatea românească.
Dânsul a reînviat practic discursul pe care PSD l-a avut în perioada domnului Dragnea şi cred că genul acesta de atac asupra justiţiei este unul care afectează societatea din România”, a afirmat Alina Gorghiu.
Totodată, ministra a completat spunând că declarațiile făcute de Cătălin Drulă reprezintă o greșeală politică. Totodată, ele ar fi și o eroare care afectează imaginea României.
„Spune simplu domnia sa – DNA poate să îşi facă treaba cu orice cetăţean, orice politician, mai puţin atunci când vine vorba de membri USR pentru că atunci, consideră domnia sa, activitatea DNA este vânătoare politică. Consider aceste declaraţii ale liderului USR o eroare, nu doar politică, ci o eroare care duce la producerea de daune imaginii României în afara graniţelor noastre.
Sunt puncte de vedere pe care, repet, le resping în calitate de ministru a Justiţiei, pentru că toţi cetăţenii României sunt egali în faţa legii, indiferent de statut, indiferent de demnitate, indiferent de nivelul de salarizare, dacă are carnet de partid sau altceva”, a mai explicat Gorghiu.
Declarațiile preşedintelui USR Cătălin Drulă
Reamintim că, în cadrul unui eveniment organizat de Renew Europe și USR, președintele USR, Cătălin Drulă, a afirmat vineri că dosarul intentat lui Vlad Voiculescu reprezintă un exemplu îngrijorător de manipulare a instituțiilor statului împotriva opoziției politice.
El susține că această acțiune subminează statul de drept.
„Trăim cel mai periculos moment pentru democraţia românească din ultimii 25 de ani. Este mai rău ca pe vremea lui Năstase, pentru că acum, sub acoperirea războiului, se acţionează subtil şi pervers. Observăm o spirală a tăcerii, un climat al fricii”, a mai spus liderul USR.