Alina Gorghiu, inițiativă pentru sprijinirea victimelor hărțuirii sexuale

În urma recentelor cazuri de hărțuire sexuală și prădători sexuali din spațiul public românesc, culminând cu acuzațiile la adresa lui Alfred Bulai de la SNSPA, ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a decis să demareze o serie de postări pe Facebook pentru a sprijini victimele acestor fapte.

Această serie are scopul de a furniza informații esențiale și sprijin pentru victimele hărțuirii sexuale și altor abuzuri similare.

Alina Gorghiu a anunțat că va publica un serial de informații utile pentru victimele hărțuirii sexuale și a altor abuzuri, solicitând publicului să distribuie aceste informații pentru a ajunge la cei care au nevoie de ele.

Ministrul a subliniat importanța sesizării rapide a oricărei victime, menționând că aproximativ 15.000 de dosare privind infracțiuni sexuale sunt în lucru la parchete în primul semestru al acestui an, indicând un fenomen în creștere ca raportare.

„Sesizările oricărei victime curajoase trebuie să intre rapid în circuitul de analiză. Aproximativ 15.000 de dosare privind infracţiuni sexuale sunt în lucru la parchete în primul semestru de anul acesta. Un fenomen în creştere ca raportare”, spunea zilele trecute ministrul Justiţiei, pe Facebook.

Legislația din România modificată și pedepsele majorate

Ministrul Justiției a subliniat faptul că anul acesta a intrat în vigoare o lege care majorează cu o treime limitele de pedeapsă pentru folosirea abuzivă a funcției în scop sexual, în cazul în care faptele sunt săvârșite de personalul didactic din învățământul universitar sau preuniversitar împotriva unui elev sau student.

Această modificare legislativă vine în sprijinul protejării tinerilor și asigurării că infractorii sunt pedepsiți mai aspru.

Alina Gorghiu a transmis un mesaj clar tinerilor, asigurându-i că legea îi protejează și că statul continuă să modifice legislația pentru a-i apăra și mai bine. Ministrul i-a încurajat pe tineri să nu se teamă să raporteze abuzatorii, indiferent de identitatea acestora.

De asemenea, a subliniat că Ministerul Justiției va folosi toată expertiza disponibilă și va sprijini Ministerul Educației în modificarea rapidă a legislației, pentru a încuraja victimele să sesizeze faptele de hărțuire sau abuz sexual, fie că aleg să rămână anonime sau nu.

„Tinerii trebuie să ştie: legea vă apără şi statul modifică legislaţia în continuare pentru a vă apăra şi mai bine. Să nu vă fie frică să raportaţi abuzatorii, indiferent cine sunt!

Ministerul Justiţiei îşi va folosi toată expertiza şi vom sprijini cu tot ce trebuie demersurile Ministerului Educaţiei – România anunţate de ministra Ligia Deca pentru a modifica rapid legislaţia, astfel încât victimele să fie încurajate să sesizeze faptele de hărţuire sau abuz sexual. Indiferent dacă aleg să rămână anonime sau nu”, subliniază Gorghiu.