Alina Gorghiu a menționat că toate raportările UE pe tema combaterii consumului de droguri indică un singur lucru. În opinia sa, reglementările la nivelul Uniunii trebuie modificate pentru noul context.

Ministrul Justiției a menționat că tema ține agenda nu doar în aceste zile în România. Subiectul este de interes și în alte zone ale Europei și ale mapamondului. Ea a menționat că a văzut un raport recent al Uniunii Europene. Documentul avea legătură cu această temă a traficului de droguri și a consumului de droguri.

Alina Gorghiu a prezentat situația din Europa

„Să știți că nici Europa nu e ferită de subiectul acesta și mă uitam la cifre, că ne-am speriat toți în România când am vorbit de cifre, dar sunt aproape 84 de milioane de adulți din Europa, pe același calup de vârstă, între 15 și 65 de ani, care au încercat cel puțin un drog odată în viață”, a spus ministrul PNL.

Alina Gorghiu a menționat că 29% spunea UE în statistică. Ea a explicat că drogurile de acum nu doar că sunt mult mai ieftine și accesibile, ci sunt și mai puternice.

canabis drog
Canabis/SURSA FOTO: Dreamstime

Reglementările la nivelul Uniunii trebuie modificate

Ministrul a menționat că o să se ajungă la discuții mai elaborate. Asta pentru că în Europa și SUA au loc aceste discuții mai elaborate.

„Riscul de supradoză, fiind vorba că sunt mult mai puternice, devine mult mai mare. Toate raportările UE pe tema combaterii consumului de droguri spun că reglementările la nivelul Uniunii trebuie modificate pentru noul context”, a menționat la Antena 3 Alina Gorghiu.

Ministrul Justiției a arătat că, la nivelul anului trecut, Agenția UE Antidrog monitoriza 930 de noi substanțe psihoactive Dintre acestea, 41 au fost raportate în premieră pe piața europeană, în proximitatea României.

„Discuția asta, nu doar în România trebuie să se facă cu privire la modificări legislative, ținând cont de noul context, ci va trebui să se facă în toată Europa”, a arătat ministrul Justiției.

Două modele de legislație privind combaterea consumului de droguri

În opinia sa, concluzia este că ne vom uita foarte atent la Europa când va face reglementări privind consumul și traficul de droguri. Ea a precizat că sunt două modele de legislație la momentul acesta. Sunt state care au abordări foarte drastice privind combaterea consumului și traficului de droguri.  Suedia, de exemplu, este o țară cu cea mai restrictivă politică. Pe partea cealaltă, există Olanda și Portugalia care sunt state cu o politică mult mai lejeră.

Ea a explicat că niciuna dintre abordări, nici cea super restrictivă, nici cea super lejeră nu a dat rezultatele excepționale în privința combaterii consumului de droguri.

„Concluzia este că niciunul dintre modelele acestea, niciuna dintre abordări, că este cea super restrictivă sau cea super lejeră nu a dat rezultatele excepționale pe care le imagina statul respectiv. Vorbim de măsuri care vor fi luate în acord cu specialiștii”, a punctat Alina Gorghiu.