Subiectele importante pentru PNL

Duminică, la Știrile B1 TV cu Gabriela Mihai, Alina Gorghiu, ministru al Justiției și vicepreședintele PNL, a subliniat importanța temelor economice pentru partidul său.

Alina Gorghiu a declarat că a fost validată candidatura lui Nicolae Ciucă la Președinția României, însă nu a fost prezentat programul de guvernare.

Ea a menționat că pentru Partidul Național Liberal există câteva subiecte de importanță majoră care reprezintă un fir roșu al prezenței lor în politica românească de-a lungul timpului. Printre acestea, temele economice sunt esențiale, având în vedere accentul pe mediul de afaceri și prosperitatea clasei de mijloc din societate.

„Astăzi am validat candidatura la Președinția României, n-am prezentat programul de guvernare, dar, așa cum anticipați corect și n-am făcut niciodată vreun secret din asta, pentru Partidul Național Liberal sunt câteva subiecte care reprezintă, așa, un fir roșu al prezenței noastre în politica românească de foarte mult timp încoace.

O dată, temele economice, cele care întotdeauna au pus accent pe mediul de afaceri, pe prosperitatea mediului de afaceri și a păturii de mijloc din societate. Asta e o temă esențială pentru noi”, a declarat Alina Gorghiu.

Alina Gorghiu
SURSĂ FOTO: Facebook

Liberala a afirmat că PNL își dorește să conserve cota unică, subliniind că această măsură a demonstrat cât de bine poate evolua mediul de afaceri atunci când este bazat pe predictibilitate.

În contrast, a menționat că PSD amenință de ceva timp, aproximativ doi-trei ani, cu cota progresivă. De asemenea, a subliniat că oficialii europeni nu pot dicta economia României, dar pot semnala derapajele.

În ceea ce privește performanța economică, a comparat mandatul premierului Nicolae Ciucă cu cel al lui Marcel Ciolacu, indicând că în perioada lui Ciucă s-au înregistrat rezultate economice mai bune.

„Sigur că ne dorim să conservăm cota unică, numai că vedem două filozofii – PNL, cu păstrarea acestei cote unice, care a arătat cât de sănătos se construiește partea asta de mediu de afaceri pe o măsură predictibilă, și cota progresivă cu care PSD de ceva timp, cred că sunt vreo doi-trei ani, ne tot amenință (…).

Oficialii europeni nu pot să dicteze ce se întâmplă cu economia României, însă pot să ne spună când avem derapaje sau nu (…). La nivel de performanță economică, în mandatul premierului Nicolae Ciucă s-a stat mult mai bine (decât în mandatul lui Marcel Ciolacu – n.r.)”, a continuat liberala.

 Nu este bine ca PSD să aibă toată puterea

Aceasta a mai spus că, pentru alegerile prezidențiale, România are nevoie de un președinte de drepta. Acesta ar trebui să aibă o înțelegere profundă a instituțiilor europene.

De asemenea, din punctul ei de vedere este nevoie de un președinte care să aibă o carieră solidă și să fie un lider extrem de echilibrat.

Vicepreședintele PNL a comentat că declarația lui Marcel Ciolacu privind desemnarea unui premier de la un alt partid în cazul unei victorii la prezidențiale reprezintă, de fapt, un mesaj de campanie.

„Eu vă rog să îmi permiteți să am rezerve în a crede această declarație, pentru că sunt de aproape 25 de ani în politică și știu maniera în care gândește Partidul Social Democrat. E un partid mare, e un partid care întotdeauna a pus monopol pe putere atunci când a ajuns la butoane.

Din punctul meu de vedere, PSD nu știe să împartă puterea. Își dorește toată puterea”, a adăugat liberala.

Alina Gorghiu, Ministerul Justitiei
Sursa foto: Arhiva companiei

Ministrul Justiției a exprimat încrederea că electoratul, având în vedere experiența cu Partidul Social Democrat, va adopta o abordare mai pragmatică și rațională, efectuând o analiză corectă.

Ea a considerat că nu este sănătos să se permită Partidului Social Democrat să dețină toată puterea în România și a subliniat importanța menținerii unui echilibru între dreapta și stânga în instituțiile de putere.

În acest context, ea a subliniat că ar fi benefic să avem un Președinte de dreapta, care să fie familiarizat cu instituțiile europene, să aibă o carieră solidă și să fie extrem de echilibrat.

„Sunt convinsă că electoratul, știind ce înseamnă Partidul Social Democrat, se va orienta mult mai pragmatic și mai rațional și va face analiza corectă. Nu cred că e sănătos să lăsăm Partidul Social Democrat în România să aibă toată puterea.

Cred că trebuie să avem întotdeauna un echilibru, să împărțim instituțiile de putere din România între dreapta și stânga. De aceea, sănătos este să lăsăm un Președinte de dreapta, care știe ce înseamnă instituțiile europene, care are o carieră temeinică, un om foarte echilibrat”, a continuat ministrul Justiției.

Atribuțiile unui președinte

Alina Gorghiu a povestit că cineva a întrebat de ce ar trebui să fie Nicolae Ciucă Președintele României.

Ea a răspuns printr-o serie de întrebări, întrebând dacă persoana respectivă știe care sunt atribuțiile Președintelui.

Gorghiu a subliniat că funcția prezidențială nu implică doar zâmbete și interacțiuni cu publicul, ci include și responsabilități majore, cum ar fi:

  • conducerea Armatei
  • coordonarea politicii externe a statului
  • conducerea CSAT
  • discutarea subiectelor grave precum dronele și războaiele

„Astăzi, mă întreba cineva, ce face, domnule, Președintele României de trebuie să fie Ciucă? Și i-am răspuns cu niște întrebări, dacă știe care sunt atribuțiile Președintelui. Președintele știți că nu trebuie să zâmbească frumos toată ziua, să stea pe stradă să se pupe cu oamenii.

Președintele conduce Armata, coordonează politica externă a statului, e șeful CSAT și vorbește despre drone, despre războaie, despre lucruri grave”, a mai declarat Alina Gorghiu.