Alina Gorghiu acuză Rusia că a pornit un război hibrid împotriva Republicii Moldova
Alina Gorghiu acuză Rusia că a pornit un război hibrid împotriva Republicii Moldova! Ministrul Justiției din România susține ferm că democrația și statul de drept ale Republicii Moldova sunt supuse unor atacuri constante din partea Rusiei, prin intermediul unor acțiuni de „război hibrid”. Dezinformarea reprezintă principala armă utilizată în scopul destabilizării, avertizează ea.
„Mă bucur că prima mea vizită oficială în calitate de ministră a Justiţiei este în Republica Moldova. Este un mesaj puternic de confirmare a sprijinului pe care România îl acordă Republicii Moldova în orice domeniu. Am asigurat-o pe doamna ministră că vom continua demersurile susţinute în relaţia cu instituţiile UE şi statele membre în sprijinul Republicii Moldova, pe toate palierele legate de integrarea europeană.
Să nu uităm: democraţia şi statul de drept din Republica Moldova sunt constant atacate prin acţiunile de război hibrid ale Rusiei. Miza strategică comună este să contracarăm aceste acţiuni. Regiunea nu îşi permite destabilizarea Republicii Moldova.
Dezinformarea este prima armă pe care o folosesc ruşii pentru a destabiliza nu doar Republica Moldova, ci toate statele din regiune. ‘Actori utili’ şi ‘strategici’ care avansează interesele Rusiei există şi în România. Trebuie să comunicăm cât mai clar cetăţenilor ce înseamnă parteneriatul România-Republica Moldova şi care sunt avantajele lui de necontestat”, a declarat, miercuri, Alina Gorghiu.
Declarațiile ei au fost făcute în timpul unei conferințe de presă comună cu omologul ei din Republica Moldova, Veronica Mihailo Moraru, relatează Agerpres.
România va ajuta Republica Moldova în procesul de reformă a justiției
Spre final, ea a adăugat că România va oferi asistență tehnică Guvernului de la Chișinău în procesul de reformă a justiţiei şi consolidare a statului de drept.
„Felicitări pentru progresul înregistrat în implementarea celor nouă recomandări formulate de Comisia Europeană în iunie 2022, inclusiv în domeniul justiţiei. Suntem pregătiţi să acordăm, în continuare, autorităţilor de la Chişinău asistenţă tehnică în procesul de reformă a justiţiei şi consolidare a statului de drept, împărtăşind din experienţa României, în special din perioada de preaderare.
De asemenea, vom continua să ajutăm şi la transferul de expertiză, transpunerea acquis-ului şi formarea profesională a experţilor din administraţia centrală implicaţi în procesul de integrare europeană”, a spus ea.