Alina Gorghiu, ministrul Justiției, a anunțat, luni, că va fi găsită curând o soluție de echilibru pentru legea pensiilor de serviciu pentru magistrați.
Alina Gorghiu, anunț nou despre amendamentele la legea pensiilor de serviciu pentru magistraţi
Alina Gorghiu, ministrul Justiției, s-a întâlnit, luni, cu comisarul european pentru justiție, Didier Reynders. Cei doi au discutat despre ridicarea MCV-ului, amendamentele legii pensiilor de serviciu pentru magistrați și despre noul sistem de investigare a infracțiunilor de corupție din sistemul judiciar.
„În cursul zilei de 10 septembrie 2023, în marja reuniunii miniştrilor de justiţie din statele membre ale Consiliului Europei, la Riga, ministra justiţiei a avut o întâlnire cu comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders. Partea română a afirmat că recomandările din Raportul privind statul de drept 2023, precum şi cele de la Comisia de la Veneţia, sunt în curs de analiză. Aşteptăm, totodată, analiza legilor justiţiei, realizată de către Comisie în jalonul PNRR 423. Un alt subiect de interes pentru comisar a fost reprezentat de amendamentele la legea pensiilor de serviciu pentru magistraţi”, a informat, luni, Ministerul Justiției.
„A fost o mare plăcere să vorbesc cu comisarul european pentru justiție, Didier Reynders. Am mulțumit pentru decizia de ridicare a MCV. Este un pas important pentru România și cetățenii noștri. Așteptăm decizia formală. L-am asigurat pe comisarul european că o prioritate a mandatului meu este continuarea reformelor angajate de România în domeniul justiției.
Un alt subiect de interes a fost reprezentat de amendamentele la legea pensiilor de serviciu pentru magistrați. Vom găsi curând o soluție de echilibru! Comisarul european pentru justiție a arătat interes pentru gradul de ocupare a posturilor de procurori și judecători, precum și pentru impactul noului sistem de investigare a infracțiunilor de corupție din sistemul judiciar. Vom continua dialogul constant, deschis și constructiv cu Comisia Europeană și cu comisarul european pentru justiție!”, a scris, luni, Alina Gorghiu pe contul ei de Facebook.
Ce este MCV-ul?
Atunci când au aderat la UE, la 1 ianuarie 2007, România și Bulgaria mai aveau încă probleme legate de nefinalizarea reformei judiciare, de corupție și, în cazul Bulgariei, de criminalitatea organizată. De aceea, Comisia Europeană a instituit mecanismul de cooperare și de verificare (MCV), o măsură tranzitorie prin care să poate ajuta cele două țări să remedieze aceste probleme.
De ce este necesar MCV-ul?
Comisia Europeană continuă să evalueze evoluția Bulgariei și a României, după aderarea la UE pentru a le ajuta să-și dezvolte și să-și eficientizeze sistemele administrative și judiciare, astfel încât să-și poată îndeplini obligațiile aferente statutului de membru al UE și să poată asigura aplicarea corectă a legislației, politicilor și programelor europene.
Reforma sistemului judiciar și combaterea corupției și a criminalității organizate sunt aspecte foarte importante în primul rând pentru cetățenii români și bulgari. Odată atinse obiectivele în domeniu, ei își vor putea exercita pe deplin drepturile care le revin în calitate de cetățeni europeni, scrie pe site-ul oficial al Comisie Europene.