Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a vorbit despre măsurile de protecție pentru copii și victimele violenței. Oficialul a menționat, de asemenea, noul mecanism de suport pentru victime ce presupune acordarea de vouchere pentru acoperirea nevoilor urgente.
Alina Gorghiu, despre măsurile de protecție pentru copii și victimele violenței
Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, participantă activă la Conferința Națională de Dreptul Familiei, a discutat joi despre măsurile de protecție adoptate recent pentru copii și victimele violenței.
Evenimentul, găzduit la inițiativa ministrului Justiției, a oferit un cadru esențial pentru abordarea unor teme sensibile cum sunt alienarea parentală și violența în familie.
Pe pagina sa de Facebook, Alina Gorghiu a exprimat recunoștința pentru organizarea conferinței, subliniind importanța dialogului în ceea ce privește protecția împotriva violenței.
În cadrul evenimentului, s-a discutat despre extinderea ordinului de protecție, indiferent de relația dintre agresor și victimă. Acest lucru implică protecție inclusiv împotriva violenței online, o inițiativă importantă în contextul digitalizării crescute.
„Alienarea parentală şi violenţă în familie – teme foarte sensibile pentru societatea noastră. Ele au fost subiectul Conferinţei Naţionale de Dreptul Familiei, la care am participat astăzi.
Mulţumesc domnului ministru Valeriu Stoica pentru ideea de a organiza acest eveniment! Am putut astfel vorbi despre măsurile de protecţie a copiilor şi victimelor violenţei adoptate de Ministerul Justiţiei.
Legea privind extinderea ordinului de protecţie. Indiferent dacă agresorul este sau nu membru de familie, victima va putea fi protejată împotriva oricărei forme de violenţă. Inclusiv violenţa din online”, a scris Alina Gorghiu pe Facebook.
Un nou mecanism de suport pentru victime
Alina Gorghiu a evidențiat, de asemenea, implementarea unui nou mecanism de suport pentru victimele infracțiunilor, ce presupune acordarea de vouchere pentru acoperirea nevoilor urgente, în cuantum de până la 16.500 lei.
Un alt punct important menționat de ministrul Gorghiu a fost amenajarea a 50 de camere de audiere pentru minori în instanțe, un proiect derulat în 2023.
Aceste spații sunt special concepute pentru a oferi un mediu sigur și prietenos pentru copiii care trebuie să depună mărturie, reducând astfel stresul asociat cu procesul judiciar.
„În acest moment, sunt 23 de entităţi publice şi private înregistrate în mecanismul de acordare a voucherelor. Amenajarea, în anul 2023, a 50 de camere de audiere pentru minori la instanţe.
Continuăm acţiunea de identificare, amenajare şi dotare a spaţiilor care servesc pentru audierea minorilor, în instanţe şi unităţi de parchet”, a conchis Gorghiu.