Preşedintele interimar al Senatului a făcut aceste declarații la a şaptea ediţie a Forumului de Securitate din regiunea Mării Negre şi Balcani. Alina Gorghiu a apreciat că Guvernul României ar trebui să formuleze un plan bine pus la punct pentru acest obiectiv.
Ea a menționat că în urmă cu o săptămână a avut o întrevedere cu președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanchuk. La acel moment, cei doi oficiali au abordat tema reconstrucției Ucrainei.
„E un lucru tare bun că avem un mesaj de la Ruslan Stefanchuk, preşedintele Radei Supreme din Ucraina. Şi că alături de noi este preşedintele Camerei Deputaţilor şi viitorul prim-ministru al României, Marcel Ciolacu, dar şi prietenul meu, Igor Grosu, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova. E şi mai bine că această discuţie are loc la Bucureşti. Pentru că rolul României în asigurarea securităţii regionale a devenit vital. Ce se întâmplă de mai bine de un an în Ucraina este un strategic wake-up call. Pentru noi, pentru UE, pentru NATO”, a spus Alina Gorghiu.
Reconstrucția Ucrainei trebuie să înceapă acum
Potrivit liderului PNL, adaptarea la noile realităţi geopolitice nu a întârziat să apară. În plus, NATO a recunoscut deja Marea Neagră drept zonă de interes strategic pentru Alianţă.
”Pentru proiectul reconstrucţiei Ucrainei, e nevoie însă de stabilitate regională. Iar fără securitate pe Flancul Estic, lucrurile devin complicate. Acest proiect e despre viitor. Şi nu mă refer la viitorul îndepărtat. O spun răspicat: reconstrucţia începe acum, nu la finalul războiului!! Acum trebuie create mecanismele internaţionale pentru a susţine investiţiile”, a arătat Gorghiu.
Ea a menționat că la final de iunie, va avea loc la Londra Conferinţa pe această temă.
„Sunt multe soluţii care se discută acum la nivel internaţional. Însă, indiferent de opţiune – fie că vorbim de asigurări de război pentru companii sau Fondul pentru Reconstrucţia Ucrainei – încrederea sectorului bancar internaţional este vitală. Doar aşa se va putea acorda finanţare tuturor companiilor străine care se vor implica în Ucraina”, a arătat președintele interimar al Senatului.
Este necesar de un plan bine pus la punct al Guvernului
Liderul PNL a subliniat că România va contribui la acest efort internaţional, precizând că reconstrucția Ucrainei este o şansă economică uriaşă.
”Avem portul Constanţa, avem o reţea feroviară şi rutieră care poate facilita transporturile de mărfuri necesare. De acord cu colegii mei! Reconstrucţia Ucrainei este o şansă economică uriaşă pentru România. Şi trebuie să devină un proiect de ţară în perioada următoare. Guvernul ar trebui să formuleze un plan bine pus la punct pentru acest obiectiv”, a completat ea.
Gorghiu crede că femeile trebuie puse la masa negocierilor
Ea a ținut să sublinieze și contribuția jucată de femei, care trebuie să fie la masa negocierilor când se va stabili strategia de reconstrucţie, ce măsuri şi proiecte ar răspunde cel mai bine nevoilor lor urgente.
„Că e vorba de infrastructură socială (creşe, centre de sprijin), că e vorba de sănătate sau educaţie, ele trebuie să aibă un cuvânt de spus. Totul trebuie făcut corect de la început! Şi la cele mai înalte standarde internaţionale! OCDE, spre exemplu, a recunoscut la începutul acestui an, Ucraina, ca potenţial membru în viitor. Aspiraţiile euro-atlantice ale Ucrainei pot fi susţinute doar prin instituţii puternice! Senatul României va susţine proiectele legislative bune care ajută acest efort internaţional”, a mai spus Gorghiu.
Preşedintele interimar al Senatului a ținut să mai arate că, la fel, cooperarea dintre Ucraina şi Republica Moldova nu trebuie să cadă în plan secund.
”Un pas important pentru consolidarea acestei relaţii ar fi ca autorităţile ucrainene să renunţe la sintagma „limba moldovenească”. Asta ar ajuta mii de absolvenţi etnici români din sudul Ucrainei să se înscrie la facultăţi din România şi alte state europene. Lucrurile se mişcă rapid. Şi e foarte important ca până la finalul acestui an, atât Ucraina, cât şi Republica Moldova să poată începe negocierile de aderare la UE. România vă susţine şi dorim să vedem cât mai rapid o decizie în acest sens de la Comisia Europeană”, a apreciat Gorghiu.