Preţul gazelor din producţia internă va continua şi în 2008 să se alinieze la cel de import, fără a afecta, deocamdată, populaţia.

„Am aliniat preţul gazelor interne cu 20%, în condiţiile în care preţul reglementat a scăzut cu 4%. Vom continua alinierea preţului la gaze, dar acest lucru nu va afecta populaţia“, a declarat ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian. Totodată, conform acestuia, preţurile gazelor nu vor creşte în acest an, iar cel al energiei electrice nu va depăşi rata inflaţiei. Conform lui Gabriel Sârbu, director în cadrul ANRE, preţul gazelor din producţia internă a fost stabilit pentru trimestrul al treilea la 470 de lei mia de metri cubi, în urcare cu 3%.

Autorităţile române au cerut de la UE o derogare a alinierii preţului gazelor până în 2008 şi intenţionează să mai solicite încă o amânare, până în 2010. Contractele reglementate ale producătorilor de energie (la preţuri stabilite de ANRE) au expirat la 30 iunie şi au fost prelungite până în 2010. Uniunea Europeană a solicitat ţării noastre să prezinte, până la 1 ianuarie 2008, o strategie de ieşire din piaţa reglementată; 19 state membre ale Uniunii menţin încă tarifele reglementate pentru consumatori.    (Mediafax)