Reprezentanţii Alitalia s-au întâlnit vineri, la Paris, cu şeful grupului Air France-KLM, Jean-Cyril Spinetta. Gaetano Micciche, responsabilul ramurii de investiţii a băncii Intesa Sanpaolo, care a contribuit la punerea la punct a acordului din 2008 care a salvat Alitalia de la un faliment iminent, a participat şi el la întrevedere.

Contactată de AFP la Paris, Air France nu a avut până sâmbătă la prânz nicio reacţie la aceste informaţii. Marţi urmează să aibă loc un consiliu de administraţie al Alitalia.

Compania a avut de suferit din cauza dificultăţilor economiei italiene şi a efectelor crizei datoriei din zona euro şi, potrivit Il Messaggero, anticipează pierderi nete de 60 până la 70 de milioane de euro pentru 2011.

Acţionarii italieni au devenit nerăbdători şi încearcă să pună capăt perioadei de blocaj care împiedică transferul de acţiuni la Air France-KLM până în octombrie 2013.

Acordul pentru privatizarea şi salvarea Alitalia a fost încheiat în timpul guvernului lui Silvio Berlusconi şi a vizat prevenirea preluării controlului de către Air France-KLM, menţinând astfel caracterul naţional al companiei.

Alitalia, care era în pragul falimentului în 2008, a fost preluată de o alianţă a unor mari firme italiene şi a fuzionat cu Air One, cea de a doua companie din Peninsulă. Compania şi-a început activitatea în noua formă la 13 ianuarie 2009, după anunţarea parteneriatului său cu Air France-KLM.