Românii nu sunt turiști ușor de mulțumit. Cu cât sunt mai complete serviciile oferite, cu atât ofertele turoperatorilor le fac cu ochiul a lor noștri. Este, poate, o explicație pentru numărul mare de români care merg anual la complexurile de cinci stele din Turcia, recunoscute pentru sistemul all inclusive. Mulți au încercat să spargă rutina cu un pachet similar la vecinii greci, însă viziunea diferită a elenilor asupra acestui concept nu i-a încântat, așa că mulți s-au reîntors pe litoralul turcesc.
Alții au descoperit serviciile complete de la bordul navelor de croazieră și s-au simțit pe mare ca pe pământ turcesc, chiar dacă zi de zi puneau piciorul pe alte țărmuri. Deși neîncrezători în acest produs, după o săptămână pe un pachebot, mulți au lăsat Turcia pentru croaziere pe trasee diferite. Cum vacanțele în Turcia sunt cele mai cerute de către români în sezonul estival, iar segmentul croazierelor a înregistrat anul trecut cel mai mare procent de creștere, Capital pune în oglindă cele două produse.
All inclusive pe continent
Vara aceasta, în Turcia, charterele zboară către patru destinații: Antalya, Bodrum, Marmaris și Kusadasi, iar la bordul avioanelor sunt așteptați între 60.000 și 70.000 de români, potrivit informațiilor furnizate de către agențiile de turism. Mulți dintre aceștia optează pentru cazarea la cinci stele, în regim all inclusive. Ca o paranteză, mulți dintre cei care revin la turci – și numărul este impresionant, jumătate dintre turiști fiind la cel puțin a doua călătorie -, aleg în fiecare an același hotel. Motivul? Au fost încântați de serviciile oferite și nu vor să mai experimenteze o altă unitate de cazare. Cunosc personalul, facilitățile hotelului, opțiunile de divertisment și și-au format deja un nucleu de turiști alături de care își petrec timpul. Mai mult, această fidelitate le este răsplătită cu reduceri la cazare sau la serviciile contra cost.
Impactul cu sistemul all inclusive și ospitalitatea turcească se simte începând din prima zi de sejur, mai ales că hotelurile sunt orașe în sine (de altfel, puțini se încumetă să iasă din aceste complexuri – excepție fac excursiile opționale pentru rafting, scuba diving, raliu offroad etc.), cele mai multe izolate de centrul stațiunilor. Există opțiuni pentru toată lumea: mic dejun pentru matinali sau întârziați, gustări la orice oră din zi, sute de metri de mese pline de mâncare, o varietate mare de meniuri și băutură la discreție (răcoritoare de la dozatoare și alcoolice branduri proprii). În decursul unui sejur, turistul poate opta pentru o cină la unul dintre restaurantele à-la-carte ale hotelului.
Dacă te însoțesc copiii în vacanță, poți respira ușurat. Îi dai pe mâna animatorilor și aceștia se ocupă de ei. După-amiaza și dimineața sunt ore de aerobic și aqua gym (oferta este valabilă și pentru adulți). Toate unitățile hoteliere dispun de spa-uri, masajele și alte terapii sunt accesibile contra cost, însă sauna, băile cu aburi și băile turcești sunt parte a pachetului all inclusive.
Hotelurile dispun de un amfiteatru, unde au loc programele de divertisment în fiecare seară, dar turcii nu excelează la acest capitol. Complexurile mai au și de discoteci și săli de cinema, dar și cafenele unde se fumează narghilea însă, de data aceasta, contra cost.
Răsfăț pe mare
Potrivit agențiilor de turism, anul trecut, segmentul croazierelor a înregistrat cea mai mare creștere (20%). Plusul se preconizează și anul acesta, când sunt așteptați la îmbarcare aproximativ 18.000 de români. Și acest lucru în contexul în care nicio croazieră nu a avut încă portul de plecare în România.
Pentru „turiștii de carieră“, croazierele reprezintă ultima frontieră – ceva ce trebuie încercat măcar o dată în viață. Pentru cei care le-au descoperit cu ani în urmă, reprezintă concediul ideal (mulți au efectuat deja cel puțin una și revin anual pe alte rute, din ce în ce mai îndepărtate). La urma urmei, turistul este noaptea pe valuri, iar ziua pe străzile frumoaselor porturi unde ancorează nava. Iar de la porturi până la cele mai frumoase orașe ale Europei, distanța este atât de scurtă încât, de cele mai multe ori, e nevoie doar de maximum o oră pentru a ajunge și a le vizita (turiștii au la dispoziție circa zece ore libere în fiecare port).
Pare sejurul de vis, mai ales că facilitățile la bord se traduc prin servicii complete. Ca să vă faceți o idee, o navă de croazieră (s-a luat ca studiu de caz nava Liberty of the Seas – Royal Caribbean) dispune de water-park-uri, simulator de surf, spa-uri și piscine de toate felurile (inclusiv pentru copii), săli de fitness, cinematograf – inclusiv 3D, bibliotecă (accesul este gratuit la toate acestea), club, nenumărate magazine, inclusiv duty free etc. Practic, nu-i lucru pe care să ţi-l dorești și să nu se regăsească în oferta luxoasei nave.
Biletul pe vas oferă turistului accesul zilnic, gratuit, la restaurantele navei, inclusiv la unul à-la-carte. Gustările pot fi luate oricând, pe promenadă, în nenumăratele cafenele și pizzerii ale pachebotului. Chiar dacă ținuta în restaurantele luxoase ale vaselor nu este întotdeauna obligatorie, în funcție de durata călătoriei, turistul va avea cel puțin o „seară a căpitanului“, când îi este recomandată o ținută de cocktail. De altfel, se poate simți special pe întreaga durată a croazierei, pentru că la fiecare pas are un angajat destinat să-l servească astfel încât șederea sa pe vasul de croazieră să fie o experiență unică. Și ajunge să fie, mai ales că seara se poate „ieși“ la spectacole inedite, inclusiv de patinaj sau de tipul celor de pe Broadway.
Dimineața îi găsește pe turiști într-un alt loc, cu o altă poveste și alte străzi de explorat.
60-70.000 de români sunt așteptați anul acesta în complexurile hoteliere din Turcia
1.000 de euro este pachetul mediu pentru un sejur de o săptămână la un hotel de cinci stele
18.000 de turiști sunt așteptați pe vasele de croaziere în 2013
500 de euro este valoarea medie a unei croaziere în Europa, pe Marea Mediterană
CROAZIERE VS RESORTURI ALL INCLUSIVE
Long Beach Hotel & Spa are 748 de camere și cinci restaurante à-la-carte
Tarif sezon: 813 euro + 95 euro taxe*
Tarif extrasezon: 673 euro + 95 euro taxe*
* all inclusive, 5 stele, transport cu avionul
și transferuri (ofertă Christian Tour)
Liberty of the Seas poate primi la bord 3.634 de pasageri. Are 15 punți și 14 ascensoare. O cabină interioară are o suprafață de 14 metri pătrați
Tarif sezon:850 euro*
Tarif extrasezon: 525 euro*
* Mediterana de Vest (plecare din Barcelona), 7 nopți, pensiune completă, taxe de port (ofertă World Travel)