Oricine iubeşte baschetul, indiferent de vârstă sau calificare, se poate înscrie într-un campionat adevărat, organizat în Capitală. Anul acesta, 26 de echipe s-au aliniat deja la start în „Divizia Onoare“.

Cu aproximativ 200 de lei, o poză de tip buletin şi o viză medicală în buzunar  poţi deveni participant activ într-o competiţie profesionistă, dar pentru amatori. „Divizia Onoare este un campionat municipal. Nu oferă posibilitatea de a promova într-o divizie superioară, aşa că nu avem de ce să instaurăm impuneri în ceea ce priveşte vârsta participanţilor“, spune Dumitru Grecu, preşedintele Asociaţiei Municipale de Baschet Bucureşti, organizatorul competiţiei. Procedurile de înscriere sunt atât de laxe, încât nu impun nici măcar existenţa unui antrenor acreditat ca atare. Practic, este nevoie doar de cel puţin opt jucători, o fotografie de tip buletin, o copie de pe actul de identitate al fiecăruia şi „dosarul este gata“. Dreptul de joc şi legitimaţiile de rigoare se obţin  în doar câteva zile. Meciurile se desfăşoară săptămânal, în weekend.

„Anul acesta, sunt înscrise 26 de echipe. Se joacă în săli închiriate“, spune Grecu. Cu alte cuvinte, cel puţin 25 de partide de baschet, pentru sume deloc mari.  Printre echipele participante se află şi una desprinsă din clubul Rapid, care activează în Divizia B, dar şi câteva formate din foşti jucători profesionişti de baschet, activi în Divizia A şi chiar la echipele naţionale de juniori.

Câteva luni de competiţie costă cât zece ieşiri la tenis de câmp

186-42487-35_basket2_cc_47.jpgCele 25 de partide care se întind pe parcursul câtorva luni costă, în total, 585 de lei, incluzând echipamentul de joc şi înscrierea echipei. „Toate actele de înscriere costă 100 de lei pentru fiecare echipă. La aceasta, se adaugă plata sălii de joc, încă 30 de lei, şi a brigăzii de arbitri, încă 120 de lei de echipă“, precizează organizatorul.

Cu alte cuvinte, la fiecare meci, o echipă de zece oameni plăteşte 150 de lei, adică 15 lei fiecare jucător. Cele 25 de jocuri costă 375 de lei, şi dacă adăugăm 200 de lei pentru două rânduri de echipament şi încă 10 lei pentru înscrierea echipei, obţinem sub 600 de lei pentru câteva luni de competiţie.

Prin comparaţie cu alte sporturi, cele 600 de lei ar putea fi utilizate pentru zece ieşiri la tenis în sezonul rece sau un abonament pe două luni. În plus, baschetul nu are nevoie de cheltuieli suplimentare, ci doar de o minge folosită „la comun“ şi de două panouri, care există în dotarea oricărei săli de sport. Cheltuieli ar mai fi doar cu antrenamentele.

„Am închiriat sala unei şcoli generale din Drumul Taberei pentru marţi şi o altă sală pentru joi. În rest, mai găsim ocazii şi pe la sălile unor cluburi cunoscute din Divizia A. Mai facem amicale, şi atunci costurile sunt mai mici. Plătim 30 de lei de jucător pentru cele două antrenamente. Nu este puţin, dar nici mult nu este“, spune căpitanul unei echipe înscrise anul acesta în campionat. Ar mai fi deci încă 750 de lei pentru toată perioada competiţiei. Aceasta, dacă nu preferaţi un singur antrenament săptămânal sau mai multe amicale.

210 lei costă prezenţa într-o echipă de baschet activă în campionatul Capitalei. La această sumă, se adaugă 15 lei la fiecare partidă, pentru sală şi arbitrii