Veniturile Allianz-Tiriac din activitatea de asigurari s-au majorat cu 154 milioane de lei, ajungand la valoarea de 1.394 milioane lei, in anul 2008. Allianz-Tiriac ramane, astfel, compania de asigurari numarul 1 din Romania, cu o cota de piata estimata la aproximativ 16%, potrivit reprezentantilor companiei. "Rezultatele inregistrate de Allianz-Tiriac in 2008 releva soliditatea afacerilor companiei intr-un mediu de afaceri care, incepand din a doua jumatate a anului, a dat semne evidente de de
Veniturile Allianz-Tiriac din activitatea de asigurari s-au majorat cu 154 milioane de lei, ajungand la valoarea de 1.394 milioane lei, in anul 2008. Allianz-Tiriac ramane, astfel, compania de asigurari numarul 1 din Romania, cu o cota de piata estimata la aproximativ 16%, potrivit reprezentantilor companiei.
„Rezultatele inregistrate de Allianz-Tiriac in 2008 releva soliditatea afacerilor companiei intr-un mediu de afaceri care, incepand din a doua jumatate a anului, a dat semne evidente de deteriorare”, au declarat oficialii Allianz.
Rezultatele activitatilor de asigurari au marcat in 2008 o evolutie pozitiva, atat operatiunile de asigurari generale, cat si cele de asigurari de viata inregistrand profituri in crestere din activitatea de baza.
Activitatile derulate in domeniul administrarii pensiilor au adus, in paralel, o consolidare a pozitiei Allianz-Tiriac pe acest segment de piata.
La sfarsitul anului trecut, numarul participantilor la fondul de pensii obligatorii administrate privat “AZT Viitorul tau” depasea pragul de un million – fiind inregistrate 1.032.708 persoane cu cel putin o contributie la acest fond, adica mai mult de 25% din numarul total de participanti la pilonul II. Pe segmentul pensiilor facultative, cele doua fonduri administrate de Allianz-Tiriac – “AZT Moderato” si “AZT Vivace” – au atras aproape 28% din totalul participantilor la pilonul III, adica 41.591 persoane. Valoarea totala a activelor aferente celor trei fonduri de pensii aflate in administrarea Allianz-Tiriac a ajuns la 216,1 milioane de lei la finele lui 2008.
In total, activele in administrarea companiei la nivel consolidat (aferent activitatilor de asigurari generale, de viata si de pensii) au depasit pragul de un milliard de lei, ajungand la 1,05 miliarde. Din aceasta suma, activele fondurilor de pensii administrate de Allianz-Tiriac reprezentau 21%, in timp ce ponderile activelor aferente activitatilor de asigurari generale si de viata reprezentau 57%, respectiv 20%.
Pe segmentul de asigurari generale, subscrierile realizate in perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2008 s-au situat la 1.277,3 milioane de lei, aceasta valoare fiind cu 140 milioane lei mai mare decat cea inregistrata in exercitiul financiar anterior.
Profitul operational a crescut cu 8 procente, pana la 39 milioane de lei (fata de 36 milioane lei in 2007), ca urmare a imbunatatirii ratei daunei pe clasele de asigurari auto (casco si RCA obligatorie).Asigurarile casco detin, in continuare, cea mai importanta pondere in structura portofoliului de asigurari generale.
La nivelul anului 2008, veniturile din prime brute subscrise pe aceasta clasa de asigurari au depasit 785 milioane de lei, evidentiind o crestere de 13 procente fata de 2007. Subscrierile companiei pe clasa de asigurari de raspundere civila pentru prejudicii produse tertilor din accidente auto (RCA obligatorie) au depasit 191 milioane lei, cu 9% mai mult decat in anul anterior.
Vanzarile de polite de asigurari de bunuri si cladiri emise de Allianz-Tiriac au generat venituri de 202 milioane de lei in 2008. Subscrierile de riscuri pentru asigurarea locuintelor au generat peste 30% din aceste venituri, evidentiind o crestere de aproape 18% (de la 53 milioane lei in 2007, la 62 milioane lei in 2008).
Pe segmentul asigurarilor de viata, Allianz-Tiriac a obtinut un profit operational de 8,6 milioane de lei, in conditiile in care veniturile din prime brute subscrise au inregistrat o crestere de peste 14%, de la 101,7 milioane lei in 2007, la 116,3 milioane de lei in anul 2008. Subscrierile aferente politelor de asigurari legate de investitii au reprezentat 66% din aceasta suma, restul de 34% referindu-se la venituri din vanzarea politelor de asigurari traditionale.
Sursa: Allianz-Tiriac