Grupul german Allianz, cel mai mare asigurător european, vrea să-şi dezvolte afacerile de asigurări de viaţă din mai multe state, inclusiv România, a declarat şeful diviziei pentru Europa de Est şi Orientul Mijlociu, Manuel Bauer, pentru cotidianul Die Welt.
Timpurile în care Allianz înregistra creşteri de două procente în România, Ungaria sau Polonia au trecut. Totuşi, grupul are planuri mari, notează publicaţia.
Allianz vrea să-şi consolideze afacerile pe pieţele pe care nu are o poziţie destul de puternică, însă sacrificarea profitabilităţii pentru creşterea cotei de piaţă nu este o opţiune, a afirmat Bauer.
„Ne-am dezvoltat în ultimii ani mai mult organic. Asta nu înseamnă că vom face achiziţii în următorii ani în Europa de Est. Pe pieţele ca România, Cehia, Polonia sau Ungaria am vrea să ne dezvoltăm pe segmentul de asigurări de viaţă, dar asta nu înseamnă automat achiziţii, campaniile de vânzări fiind întotodeauna o opţiune”, a răspuns Bauer la întrebarea Die Welt dacă grupul mizează pe achiziţii în Europa de Est.
Europa estică este mult mai dinmică decât cea vestică
Chiar dacă este grav afectată de criza economică, Europa de Est este mult mai dinamică decât vestul continentului, consideră Bauer. Şeful Allianz în regiune se aşteaptă la o reluare a creşterii în acest an.
„Europa de Est este mult mai interesantă decât Europa de Vest. În Vest, lucrurile sunt în mare parte statice, în timp ce în Europa de Est există dinamism. Deja, pentru acest an ne aşteptăm la o reluare a creşterii. Avansul economic în regiune ar putea depăşi trei procente”, a spus el.
Şeful Allianz este încrezător în privinţa operaţiunilor grupului în Europa de Est pe parcursul acestui an, după o creştere bună în primele trei luni.
„În primul trimestru din 2010 am crescut destul de bine în Europa de Est şi suntem încrezători pentru restul anului. După avansurile de două procente din ultimii ani va trebui să ne adaptăm pe majoritatea pieţelor. Este o evoluţie normală. După deschiderea pieţei, afacerile cresc foarte repede, însă avansul încetineşte cu timpul. Vrem să avem o evoluţie peste cea a pieţei”, a declarat Bauer.
Până la 8% creştere în regiune
El estimează pentru anii următori creşteri de aproximativ 5-8% pentru Allianz în regiune, rate neîntâlnite pe pieţele mature.
„Multe depind de comportamentul consumatorilor. Asigurătorii au beneficiat de faptul că mulţi oameni din Europa de Est au cumpărat în ultimii ani, de exemplu, maşini. Din cauza crizei s-a înregistrat o scădere abruptă. În Polonia achiziţiile de maşini noi au scăzut cu 50%. Asta afectează şi asigurările. Mai ales că o parte importantă a oamenilor de acolo îşi asigură maşina doar în primii cinci ani de utilizare”, a adăugat oficialul Allianz.
În România, subscrierile Allianz-Ţiriac Asigurări au atins 68 milioane de euro în primul trimestru, în scădere cu 12,8% faţă de intervalul similar al anului precedent, pe fondul reducerii veniturilor din asigurări generale. Asigurătorul, cel mai mare din România după volumul primelor subscrise în 2009, de 282 milioane de euro, este controlat de grupul german Allianz – 52,16% şi Vesanio Trading Limited (Cipru) – 44,48%, companie deţinută de Ion Ţiriac). Asigurătorul german deţine pe piaţa românească şi Allianz-Ţiriac Pensii Private.
Subscrierile Allianz în regiunea Europa Centrală si de Est au crescut cu 8% în perioada respectivă, la 1,1 miliarde de euro, din care 782 milioane de euro pe segmentul asigurărilor generale.
La nivel de grup, veniturile Allianz au crescut cu 8,3% în primul trimestru, la peste 30 de miliarde de euro.