Semnal de alarma: bugetul public nu are resurse, colectarea taxelor si impozitelor este deficitara, cheltuielile statului nu sunt sustenabile.


Aceasta este concluzia comisarului european Joaquin Almunia, responsabil cu economia
si afacerile monetare ale Uniunii Europene, care, intr-un interviu in exclusivitate pentru revista “Capital”, arata ca Romania are probleme cu banii, ca exista solutii, dar ca, deocamdata, Comisia Europeana vrea sa vada actiuni concrete din partea guvernului de la Bucuresti.


Capital: Domnule Almunia, cum evaluati in acest moment stadiul pregatirii Romaniei in vederea aderarii la Uniunea Europeana?


Joaquin Almunia: Tabloul “clinic” al economiei romanesti cu doua luni inainte de raportul de monitorizare al Comisiei Europene arata ca exista elemente pozitive, dar si puncte critice. Cresterea economica este unul dintre elementele pozitive, trendul ascendent continuand si anul acesta, un an greu daca ne gandim la pagubele pe care agricultura le-a suferit din pricina inundatiilor. Reformele progreseaza in directia buna, la fel si procesul de modernizare al economiei. Sunt realizari incontestabile.

Capital: Exista insa si un “dar”?


Joaquin Almunia: Da. Ma ingrijoreaza inflatia si colectarea nesatisfacatoare a resurselor bugetare. Acestea sunt probleme serioase, si vreau sa cred ca sunt tratate cu maxima atentie si preocupare de catre guvernul Romaniei.

Capital: Ce solutii de rezolvare a problemelor au la indemana autoritatile de la Bucuresti?


Joaquin Almunia: In acest moment vad ca solutie cresterea bazei de impozitare, pentru a suplini nevoia de resurse bugetare.

Capital: Aveti si o recomandare concreta pentru guvernul roman in ceea ce priveste largirea bazei de impozitare?


Joaquin Almunia: Nu vreau sa exprim o opinie personala referitoare la ce categorii impozite ar trebui marite. Ceea ce pot spune, insa, este ca Romania trebuie sa gaseasca resurse pentru finantarea cheltuielilor publice.

Capital: Prin urmare, Comisia Europeana nu face recomandari de genul celei atribuite de catre guvernul Romaniei Fondului Monetar International, ma refer la cresterea taxei pe valoarea adaugata.


Joaquin Almunia: Nu, si sunt foarte interesat sa aflu cum trateaza guvernul roman aceasta problema, daca are solutii, daca exista o strategie pe termen scurt si mediu de imbunatatire a colectarii veniturilor bugetare, daca are o viziune coerenta in ceea ce priveste imbunatatirea sustenabilitatii finantelor publice.


Capital: Domnule Almunia, Romania si statele membre ale zonei euro au in comun necesitatea dezvoltarii si modernizarii economiei, concomitent cu mentinerea deficitului bugetar la cote ce nu permit acest lucru. Investitiile in modernizarea economiei si in infrastructura se reflecta in cresterea deficitului bugetar, iar acesta din urma este ferm plafonat. Vedeti o iesire din impas?


Joaquin Almunia: Da, imbunatatirea colectarii veniturilor statului si consolidarea bazei de impozitare, concomitent cu reducerea evaziunii fiscale. Sau altfel spus, majorarea sumelor pe care le poti colecta pentru fiecare crestere de 1% a PIB. Deci, este necesara cresterea bazei de impozitare, iar aceasta trebuie sa fie compatibila cu potentialul de dezvoltare economica si cu obtinerea unor rezultate pozitive concrete, pentru ca in absenta unei economii competitive si cel mai bun sistem de impozitare va da gres. Fara crestere economica reala nu poti atrage bani la buget, iar daca vrei sa ai crestere economica si sa atragi investitori, trebuie sa practici politici bugetare prudente. Aceasta este reteta.

Capital: Cum comentati afirmatiile acelor parlamentari europeni care pun problemele actuale ale Uniunii Europene pe seama extinderii, sustinand ca aderarea unor tari ca Romania si Bulgaria, mult diferite ca nivel de dezvoltare fata de statele membre, ar putea agrava situatia?


Joaquin Almunia: Nu sunt adevarate. Este suficient sa privim catre cele zece state central si est-europene care au aderat in 2004, comparativ cu vechii membrii ai Uniunii Europene, si vedem ca instabilitatea este prezenta in cele din urma. si apoi, indeplinirea conditiilor necesare aderarii la Uniunea Europeana este garantia ca temerile acestor parlamentari nu se vor concretiza. Dupa cum stiti, raportul din primavara al Comisiei Europene va arata tocmai acest lucru, daca sunteti pregatiti, sau nu, pentru aderare.

Capital: Surse din Parlamentul European ne-au declarat ca este foarte posibil ca nici in luna mai Comisia Europeana sa nu dea un verdict clar, indicand anul aderarii, daca situatia din Romania este cu mult sub asteptari. Este adevarat?


Joaquin Almunia: Cu siguranta, va fi un raport in mai. Nu pot insa anticipa continutul sau, suntem in plin proces de evaluare si nu doresc sa ma hazardez. Dupa Comisia Europeana, isi va spune cuvantul Consiliul European, care, in luna iunie, va decide daca recomanda, sau nu, activarea clauzei de salvgardare. In noiembrie vom produce un nou raport.

Ma ingrijoreaza inflatia si colectarea nesatisfacatoare a resurselor bugetare. Acestea sunt probleme serioase, si vreau sa cred ca sunt tratate cu maxima atentie si preocupare de catre guvernul Romaniei.

Joaquin Almunia

Almunia despre problemele Uniunii Europene:

Cauzele stagnarii economice din zona euro

Factorii care se fac “vinovati” de ritmul mediocru de crestere a unor importante economii europene sunt de natura structurala. Nu au nici o legatura cu moneda europeana, cu politica monetara a Bancii Centrale Europene sau cu Pactul de Stabilitate si Crestere. In interiorul zonei euro sunt exemple de economii performante, cum este cea a Finlandei sau a Irlandei. Pe de alta parte, economiile unor tari ca Germania, Franta sau Italia au obtinut rezultate slabe in ultimul deceniu.

• Eficienta reformelor structurale din vechile state membre

Comisarul european nu este de acord cu afirmatia ca economiile europene cu probleme au programe de reforma vagi, greu cuantificabile in rezultate concrete. El spune ca Franta
si Germania implementeaza reforme reale, iar rezultatele vor fi vizibile in cativa ani.