Comisarul european pentru concurenţă, Joaquin Almunia, consideră că ţările unde presiunea fiscală este mai redusă raportat la necesităţile pe care trebuie să le finanţeze, cum este cazul Spaniei, trebuie să majoreze impozitele pentru a putea să acopere aceste necesităţi.

„Clar că trebuie majorate impozitele“, a afirmat Almunia într-un interviu acordat revistei Vanity Fair, admiţând că nu există o modalitate de a lua măsuri anticriză care să nu-i afecteze pe toţi cetăţenii, deoarece „toată lumea trebuie să contribuie“.

În opinia sa, ce se poate face este să se explice mai bine cum vor plăti consecinţele cei care au provocat, realmente, criza.

Astfel, el a reamintit că mulţi investitori şi-au pierdut „chiar şi cămaşa“ şi multe bănci au dispărut, dar consideră că a rămas încă pe masă o parte considerabilă din facturile crizei şi crede că e nevoie de foarte multă grijă pentru ca repartizarea acestora să fie justă.

În ceea ce priveşte riscul pierderii stării de bunăstare, Almunia crede că aceasta va supravieţui în măsura în care va există o bază solidă de creştere economică, dacă se vor stabili corect priorităţile şi se va îmbunătăţi eficienţa resurselor publice.

SURSA: Agerpres