Kelemen Hunor a oferit o serie de declarații luni, după ședința coaliției de guvernare. Potrivit acestuia, se va analiza o variantă de a lega valoarea alocației de stat pentru copii de veniturile părinților.
În ceea ce privește majorarea alocațiilor, acesta susține că noua creștere va fi făcută de la 1 ianuarie 2022, moment în care alocațiile vor crește cu 20%.
Pe de altă parte, legarea alocațiilor de venituri ar putea fi introdusă începând cu anul 2023.
„Noi am propus o schimbare de filosofie, sa o legam de venituri si sa fie deductibila din impozitul pe venit. E o schimbare pe care o sa o discutam si poate o introducem din 2023”, a spus vicepremierul.
Ce se va întâmpla cu alocațiile
Vicepremierul Dan Barna a oferit și el o serie de declarații în acest sens. Potrivit acestuia, după ce se va putea vedea următorul cadru financiar vor exista discuții în acest sens. El a mai adăugat că noile modificări au rolul de a sprijini familiile în funcție de nevoile pe care le au, subliniind faptul că UDMR-ul a fost cel care a venit cu această propunere.
„Subiectul nu a fost detaliat în privința alocațiilor, urmează să vedem cum va fi următorul cadru financiar. Vorbeam de modalitatea de a sprijini familiile în funcție de nevoi. Este un subiect care a fost deschisă de colegii de la UDMR”, a spus liderul USR, Dan Barna.
De menționat este faptul că și Ludovic Orban a promis românilor că alocațiile vor fi majorate cu siguranță de la data de 1 ianuarie 2022, indiferent de evoluția economiei românești.
„Vedem care e evoluţia economică, vedem care e situaţia bugetară. În funcţie de aceste date care vin din realitatea economică, vom decide creşterile ulterioare. (…) Deocamdată, un singur lucru este cert: alocaţiile vor creşte cu acel procent de 20% de la 1 ianuarie 2022”, a spus liderul PNL, Ludovic Orban.