Alocațiile pentru copii se vor majora de la 1 ianuarie! Câți bani vor primi, de fapt, părinții

În cursul zilei de miercuri, Guvernul va avea o nouă ședință în care se va discuta despre OUG care prevede majorarea alocațiilor de la 1 ianuarie 2022. Potrivit OUG, alocațiile pentru copiii cu vârsta de până în doi ani va fi de 6oo de lei, în timp ce alocațiile pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani va fi de 243 de lei. Această alocație va fi oferită și tinerilor cu vârsta de peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale.

De asemenea, OUG prevede o alocație de stat în valoare de 600 ed lei pentru copiii cu handicap, cu vârsta până în 18 ani.

Cuantumul alocației pentru copii se va indexa anual din 2023

Executivul anunță că din ianuarie 2023, ”cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației”.

”Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocaţiei de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflaţiei. Rata medie anuală a inflaţiei este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Naţional de Statistică”, se mai arată în document.

Tot miercuri se va aproba și majorarea punctului de pensie

Ordonanța de Urgență privind majorarea punctului de pensie de la 1 ianuarie 2022 va fi aprobată miercuri de Guvern. Potrivit documentului, sunt prevăzute majorarea valorii punctului de pensie de la 1.442 la 1.586 de lei, majorarea alocaţiilor, instituirea indemnizaţiei a 13-a pentru persoanele cu dizabilităţi, dar şi majorarea pensiei minime de la 800 de lei la 1.000.

Guvernul urmează să aprobe, în şedinţa de miercuri, printr-o ordonanţă de urgenţă, majorarea punctului de pensie la 1.586 de lei, de la 1 ianuarie 2022.

Totodată, proiectul de OUG prevede că, „începând cu anul 2023, valoarea punctului de pensie se majorează cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă cel mult 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică”. „Majorarea şi data de acordare se stabilesc anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat”, stipulează actul normativ.

Pe ordinea de zi a reuniunii de miercuri a Cabinetului Ciucă se mai află proiecte de OUG care vizează măsuri referitoare la salarizarea personalului din sistemul administraţiei penitenciare, modificarea Legii nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, precum şi pentru acordarea indemnizaţiei compensatorii pentru persoanele cu handicap şi modificarea Legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice.

Guvernul urmează să discute şi mai multe proiecte de hotărâre, dintre care unul vizează aprobarea bugetului Trezoreriei Statului pe anul 2022.