„AGI-RRE Poseidon a participat la mai multe licitaţii şi acum şi-a adjudecat proiectul contra sumei de 11,4 mil. euro, plus TVA. Au fost desfăşurate peste 10 licitaţii. Din preţul încasat, se îndestulează parţial Alpha Bank, iar restul creditorilor sunt păgubiţi. Imobilul este finalizat în proporţie de 80% şi mai necesită investiţii de circa 5 mil. euro pentru a putea fi pus pe piaţă“, a declarat pentru Capital Dumitru Vasile, unul dintre lichidatorii firmei Copper Beech Capital, companie prin intermediul căreia a fost dezvoltat proiectul Blue Tower.
AGI-RRE Poseidon este una dintre firmele din grupul Alpha Bank pe care sunt descărcate activele imobiliare toxice ale băncii.
Proiectul Blue Tower, din zona Colentina din Bucureşti, trebuia finalizat în luna septembrie a anului 2009 şi cuprinde un bloc de 16 etaje cu 156 de apartamente. Fondurile necesare dezvoltării proiectului, investiţie de 30 milioane euro, au fost asigurate din sursele proprii ale dezvoltatorului Copper Beech, precum şi printr-un credit în valoare de 14 milioane de euro contractat de la Alpha Bank. Aparent, Alpha Bank şi-a acoperit parţial gaura creată de acest faliment prin vânzarea imobilului la licitaţie, însă, atâta timp cât cumpărătorul este tot banca, gaura financiară încă există.
Dacă banca s-a ales măcar cu imobilul, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre restul creditorilor. Blue Tower a intrat în faliment cu datorii totale de circa 27 mil. euro. Din cele peste 100 de locuinţe pe care Copper Beech a reuşit să le vândă, 78 au fost cumpărate numai de fondul norvegian Romania Invest. Investitorul a fost astfel păgubit cu 5 mil. euro.
Grupul de firme Copper Beech, cu capital britanic, a anunţat în 2008, că intenţionează să investească în decurs de cinci ani 2,5 miliarde de euro în construcţia a 17.000 de locuinţe în Bucureşti şi zonele limitrofe, însă singurul proiect început este Blue Tower.
Acesta este al doilea ansamblul rezidenţial preluat de Alpha Bank în contul datoriei, după Doamna Ghica Plaza. În plus, Alpha Bank mai este expusă pe centrul comercial Liberty Center din Rahova, care a intrat în portofoliul băncilor finanţatoare în urma executării silite, şi pe ansamblurile rezidenţiale Asmita Gardens, Ibiza Sol, Bellevue Braşov şi Odyssea Residential, toate aflate în insolvenţă cu datorii totale la bănci de peste 120 mil. euro.
Click pentru mărire
Citiţi şi Lista celor mai mari EŞECURI IMOBILIARE din România