Alpha Bank, la un pas de preluarea Asmita Gardens în contul datoriilor

Lichidatorul judiciar al ansamblului rezidenţial Asmita Gardens, intrat în insolvenţă în noiembrie 2011 cu datorii de peste 70 mil. euro, a anunţat vânzarea a 113 apartamente în valoare de circa 10,2 mil. euro în cei doi ani de reorganizare. Lichidatorul mai are la dispoziţie două luni în care trebuie să încaseze din vânzări încă 12,8 mil. euro, în caz contrar proiectul poate intra în portofoliul Alpha Bank, finanţatorul Asmita Gardens.

„În cazul în care rambursarea de 102.988.520 lei (circa 23 mil. euro) din creditul acrodat de AGI-RRE Participations (societate controlata de Alpha Bank n.red.) nu are loc până la expirarea celor 16 luni de la data confirmării planului de reorganizare rezultă că piaţa rezidenţială nu prezintă o cerere solvabilă de apartamente în proiectul Asmita Gardens suficient de mare pentru a rambursa integral partea garantată a creditului garantat al AGI-RRE Participations de 56,65 mil. euro în perioada de reorganizare de trei ani“, se precizează în planul de reorganizare întocmit de bancă şi acceptat de judecători în octombrie 2012. În consecinţă, banca îşi exprimă posibilitatea de a intra în posesia proiectului dacă această condiţie legată de vânzări nu va fi îndeplinită în termenul stabilit.

Acesta ar fi al treilea mare proiect rezidenţial intrat în portofoliul Alpha Bank după Doamna Ghica Plaza şi Blue Tower, ambele din Bucureşti.

Potrivit Euro Insol, administratorul judiciar al Asmita Gardens, cele 10,2 mil. euro încasate din vânzarea apartamentelor ar diminua datoriile către Alpha Bank cu circa 20%, în condiţiile în care banca a acceptat încă din faza întocmirii planului de reorganizare să reducă valoarea datoriilor cu circa 13 mil. euro, până la 56,65 mil. euro. Conform calculelor realizate de autorii planului de reorganizare, pe baza raportului de evaluare al Asmita Gardens întocmit în martie anul trecut, valoarea de piaţă a proiectului este de 56,65 mil. euro, la care dacă se aplică o rată de discount de 20% şi se elimină comisionul lichidatorului de 5% ar rezulta o sumă de 43 mil. euro ce ar trebui distribuită creditorilor. Planul de reorganizare prevede şi posibilitatea vânzării către un investitor încă din perioada de insolvenţă.

Din cei 113 cumpărători, 60% au ales plata integrală la achiziţionarea locuinţelor, 23% au achiziţionat apartamentul în sistem de rate la dezvoltator şi 17% au apelat la credite bancare, majoritatea alegând oferta promoţională lansată de Alpha Bank.

“Ne dorim ca în perioada următoare să accelerăm vânzările şi mizăm în acest sens pe pachetul de creditare foarte avantajos pe care am reuşit să-l alcătuim împreună cu banca finanţatoare, în baza celei mai mici dobânzi existente în acest moment pe piaţă, de 4,13%. Astfel, începand cu luna noiembrie, vom putea vinde apartamente cu două camere de 87 mp la o rată lunară de 236 euro/lună, mult mai puţin decât chiria pe care cineva ar plăti-o la un apartament de acest tip”, a declarat Andreea Comşa, directorul de vânzări al proiectului.

În perioada 2008-2010, preţul mediu de vânzare al unei locuinţe în Asmita Gardens era de 1.600 euro/mp. După deschiderea procedurii insolvenţei apartamentele s-au valorificat la un preţ mediu începând de la 1.000 euro/mp.

De la startul construcţiei, în anul 2007, şi până în acest moment, au fost vândute aproximativ 55% din numărul total de 765 de apartamente.

Pînă acum, s-au vândut toate cele 70 de apartamente tip studio (53 mp), mai mult de jumătate din cele 332 de apartamente cu două camere (atât tip A – 87 mp, cât şi tip B – 98 mp), 40% din totalul celor 296 de apartamente cu trei camere (127 mp) şi aproape jumătate din cele 60 de apartamente cu patru camere (170 mp).