Alpha Bank România îşi va majora capitalurile proprii, la începutul anului viitor, cu până la 100 de milioane de euro, de la peste 300 milioane de euro în prezent, majoritatea fondurilor urmând să reprezinte creştere de capital social, a declarat pentru Mediafax preşedintele băncii, Sergiu Oprescu.

„Alpha Bank îşi va creşte la începutul anului viitor capitalurile proprii cu până la 100 milioane de euro, prin capitaluri de rang 1 şi 2. Această măsură va fi folosită pentru creşterea capacităţii de creditare a băncii pe parcursul anului 2010. (…) Majoritatea majorării va reprezenta creştere de capital social”, a spus Oprescu.

El a arătat că structura exactă a creşterii de capitaluri proprii va fi decisă în Adunarea Generală a Acţionarilor băncii, care se va desfăşura până la finele lunii ianuarie.

Potrivit lui Oprescu, solvabilitatea băncii va depăşi după această operaţiune nivelul de 14%.

Acţiunile băncii sunt deţinute în proporţie de 99,43% de Alpha Bank Grecia, restul fiind divizat între alte trei entităţi din grupul elen, Alpha Finance AE – 0,46742%, Alpha Advisory SRL – 0,00017%, Alpha Finance Romania – 0,00017% şi o persoană fizică – Eirini Brintakis – 0,09523%.

Au dat credite de 4,3 miliarde de euro în România

Alpha Bank România a obţinut în primele nouă luni un profit înainte de taxe de 43 milioane de euro, în scădere cu 10,1% faţă de perioada similară din 2008.

Portofoliul de credite deţinute de Alpha Bank pe piaţa românească valora 4,3 miliarde euro la finele lunii septembrie, în urcare cu 6,5% faţă de sfârşitul primelor nouă luni din 2008. Creditele neperformante, respectiv cu întârzieri la plată de peste 90 de zile, reprezintă 2% din acest total, respectiv 85 milioane euro.

Cota de piaţă a Alpha Bank în România pe segmentul creditelor a urcat la 8,9% la finele lunii septembrie, de la 7,6% la aceeaşi dată a anului trecut.

SURSA:Mediafax