Dar acest interes nu se datoreaza deloc valorii societatii Alprom, ci faptului ca FPS, principalul sau actionar, incearca sa-i lege soarta de cea a mult mai bogatei concitadine listate la BVB, Alro. Actiunile Alprom sunt oarecum previzibile. Daca vrei sa afli in ce directie o vor lua aceste titluri, este deajuns sa arunci o privire spre actiunile Alro. Saltul inregistrat de titlurile producatorului de aluminiu la inceputul anului a fost urmat de saltul celor de la producatorul de tevi din aluminiu, scaderea inregistrata in ultimele zile de Alro a dus si la o corectie a preturilor Alprom.
Daca departamentele de analiza ale caselor de brokeraj mai au totusi in vedere Alprom, acest lucru se datoreaza faptului ca privatizarea societatii este prognozata a se face concomitent cu cea a Alro si, daca se poate, cu acelasi investitor. Mult discutata fuziune a celor doua companii a lasat pe parcursul anului trecut loc unor puternice speculatii pe piata cu titlurile Alprom. Actiunea Alprom a atins jumatatea pretului Alro, fiind cotata la peste 36.000 mii lei, in momentul in care FPS dadea ca sigura fuziunea la un raport de schimb de doua actiuni Alprom pentru o actiune Alro. Dar pe masura ce povestea fuziunii s-a estompat, actiunile Alprom n-au mai tinut pasul cu cele ale Alro. In momentul de fata, analistii de pe piata de capital considera destul de putin probabila o fuziune a celor doua societati inaintea demararii procesului de privatizare.
FPS a ajuns, se pare, la concluzia ca va fi mult mai greu de privatizat Alro, atarnandu-i investitorului si Alprom de gat si ca este mai bine sa lase in seama viitorului proprietar al Alro decizia de a inghiti sau nu Alprom. Privatizarea este inca destul de indepartata. Inca nu s-au facut publice rezultatele licitatiei pentru desemnarea consultantului de privatizare, acelasi pentru Alro si Alprom, iar termenul pentru evaluarea ofertelor tehnice a fost depasit cu mai bine de o luna.    

Lavinia Necsulescu, analist BIG:
„Evolutia actiunilor Alprom depinde de concluzia la care va ajunge consultantul pentru privatizare, daca este preferabil ca cele doua societati sa fi vandute impreuna sau separat. Titlurile Alprom in sine nu trezesc prea mult interesul investitorilor, decat in masura in care sunt legate de Alro. O pozitie de asteptare este recomandata pana la demararea privatizarii.”