Alro a prins reforma fiscala

Nici nu se putea un inceput de an mai promitator pentru producatorul de aluminiu din Slatina si pentru cei care au investit in actiunile acesteia. In prima initiativa legislativa a guvernului Isarescu, Ordonanta privind impozitul pe profit, a aparut prevederea potrivit careia societatile care realizeaza exporturi si isi repatriaza veniturile vor avea de platit un impozit de doar 5% pe profitul din activitatea de export. Iar dintre societatile romanesti listate, Alro sta cel mai bine in aceasta

Nici nu se putea un inceput de an mai promitator pentru producatorul de aluminiu din Slatina si pentru cei care au investit in actiunile acesteia. In prima initiativa legislativa a guvernului Isarescu, Ordonanta privind impozitul pe profit, a aparut prevederea potrivit careia societatile care realizeaza exporturi si isi repatriaza veniturile vor avea de platit un impozit de doar 5% pe profitul din activitatea de export. Iar dintre societatile romanesti listate, Alro sta cel mai bine in aceasta privinta: 70% din veniturile sale provin din export. In plus, piata a primit si alte vesti bune de la Alro. Rezultatele obtinute de companie pe primele zece luni din 1999 erau peste asteptarile multor operatori din piata. La AGA din decembrie ‘99, societatea anunta o crestere a cifrei de afaceri cu 130%, iar a profitului net cu 502%. Rata profitului a crescut fata de aceeasi perioada din 1998 cu 386,9%.
In aceste conditii, reactia pietei a fost previzibila. De la aproximativ 70.000 lei/actiune, valoare la care se tranzactionau titlurile ALRO la sfarsitul anului trecut, acestea au ajuns deja in primele zile din 2000 peste 120.000 lei/ actiune. Pretul mediu pe actiune a atins un maxim istoric de 170.000 lei/actiune pe 2 februarie.
Este acum Alro cotata prea sus pentru a mai da ordine de cumparare? Ceva probleme s-ar putea sa apara, considera Daniel Palita, de la casa de brokeraj Bucharest Investment Group (BIG); totusi crede ca actiunile Alro nu vor suferi deprecieri in urmatoare perioada. „Alro a contractat un imprumut de 68 milioane dolari si l-a garantat cu vanzarile sale, astfel incat banii din exporturi raman afara. Societatea va trebui sa ajunga la un acord cu Guvernul pentru a putea beneficia de un impozit de doar 5% pe exporturi si cred ca acest lucru este foarte probabil”, spune Daniel Palita. In plus, adauga acesta, piata se asteapta la cateva decizii importante din partea apropiatei AGA, cum ar fi splitarea actiunilor sau includerea activelor in capitalul social. Si, dupa cum s-a putut observa in cazuri anterioare, aceste operatiuni tehnice au adus intotdeauna mai multa valoare in contul actionarilor.