”Dacă nu vom contracta energia necesară, luăm în calcul diferite scenarii, inclusiv închiderea unei părți din capacităţile de producţie. Pentru moment, nu am ajuns la o astfel de concluzie", a declarat Gheorghe Dobra, directorul general al companiei, în timpul unei conferințe de presă.
Potrivit acestuia, Hidroelectrica livrează acum către Alro doar 50% din energia contractată.
”Am fost nevoiţi să cumpărăm electricitate de pe Piaţa pentru Ziua Următoare şi Piaţa de Echilibrare, unde preţurile sunt mari şi nu se ţine cont că noi suntem consumator în bandă", a subliniat oficialul companiei.
În contextul în care cotaţiiile aluminiului au scăzut cu 27% în trimestrul patru din 2011, faţă de trimestrul anterior.
Situația de forță majoră poate fi ridicată
Pe de altă parte, Dobra a spus că actualele condiţii arată că situaţia de forţă majoră invocată de Hidroelectrica poate fi ridicată, posibil până la finalul iernii.
”Sunt semne că se poate ridica, în condițiile în care Dunărea are un nivel normal, dar râurile interne nu. Cred că până la finalul iernii vor reveni şi ele la normal. Situaţia se îmbunătăţeşte. După cinci luni de secetă, ar trebui să plouă”, a subliniat directorul general al producătorului de aluminiu.
În prezent, Alro are asigurată cantitatea de energie necesară funcţionării unităţilor de producţie până la 31 martie 2012. La ora actuală, compania produce la 75% din capacitate.
Referindu-se la măsurile pe care le-a luat anul trecut pentru eficientizarea companiei, Dobra a spus că a fost continuat programul de investiţii, însă s-au redus costurile și consumul, folosindu-se resursele posibile ”pentru a rămâne competitivi”.
”Se adaugă un preţ nepredictibil al energiei electrice, care a avut un impact negativ asupra companiei. Preţurile variază mult de la o zi la alta şi noi trebuie să ajustăm producţia de la un interval orar la altul pentru a rămâne competitivi, pentru a absorbi un nivel al energiei competitiv şi pentru a putea supravieţui”, a precizat directorul general al Alro.
Contractul de muncă al angajaților, renegociat cu șase luni mai târziu
Cât despre contractul de muncă al angajaților, Dobra a spus că acesta va fi renegociat cu șase luni mai târziu, același lucru urmând să fie propus de conducerea companiei şi salariaţilor de la Alum Tulcea. ”Nu reducem numărul de personal”, a subliniat oficialul Alro.
Alro, subsidiară a Vimetco NV, companie globală de aluminiu primar şi procesat, este cel mai mare producător de aluminiu din Europa Centrală şi de Est, cu o capacitate de producţie instalată de 265.000 tone.
Alro ar putea închide o parte din fabrică dacă nu primeşte energie ieftină
19 ianuarie 2012, 16:21
Ultima modificare în 19 ianuarie 2012, 18:21
Alro Slatina, cel mai mare consumator de electricitate la nivel local, ar putea închide o parte din capacitățile de producție în cazul în care nu va putea contracta energia necesară pentru funcţionarea acestora, în urma declarării situaţiei de forţă majoră de către Hidroelectrica.
Etichete: Alro Slatina,
inchiderea,
productia de aluminiu,
productie
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook