Controlul efectuat la societatea Alro din Slatina a fost prilejul lansarii unei asa-zise stiri soc. Anul trecut, directorul combinatului din Slatina a avut venituri de 2,3 miliarde lei. Desigur ca intr-o tara ca Romania o astfel de suma pare a fi indecenta. Pare nelalocul lui faptul ca un director general al unei intreprinderi de stat castiga 2,3 miliarde lei, adica aproximativ 100.000 dolari, in vreme ce venitul mediu anual este de aproximativ 1.200 dolari. O analiza mai atenta rastoarna complet datele problemei.
„Trebuie spus ca este vorba despre participarea la beneficii”, afirma Tudor Marian, presedintele executiv al Sindicatului „Aluministul”. „De altfel, au fost muncitori care au castigat, pe acelasi motiv, 60 milioane de lei in luna aprilie a acestui an”, spune Tudor Marian. Chiar daca romanii nu s-au obisnuit inca, societatea capitalista este cea a marilor castiguri. Managerii care au performante, sportivii de succes sau marile vedete din lumea filmului incaseaza zeci de milioane de dolari pe an. O singura regula trebuie respectata: banii trebuie sa fie castigati legal.
Sumele care au iesit de la control sunt brute
Degeaba se mira premierul Nastase sau ministrul Octav Cozmanca atunci cand constata veniturile sefilor de la Alro Slatina. Ei ar trebui sa observe ca firma din Slatina a avut anul trecut un profit de 60 milioane de dolari, ca este la zi cu plata obligatiilor fata de bugete si fata de furnizori. In comparatie cu profitul obtinut de societatea pe care o conduce, veniturile pe care le-a obtinut directorul general nu reprezinta decat aproximativ unu la mie. Sa recunoastem ca vazand acest procent, pe un manager de succes din economia occidentala l-ar pufni, pur si simplu, rasul. In plus, firma din Slatina a platit bugetului de stat impozitul pe profit, impozitul pe salarii, taxele si contributiile pentru asigurari sociale. Gheorghe Dobra, directorul general de la Alro Slatina, a jucat cinstit. El si-a pus veniturile pe statul de plata. Ar fi putut sa faca si el ceea ce fac mii de directori de la intreprinderile de stat sau de la societatile nationale. Ar fi putut sa castige dublu cu ajutorul asa-numitelor firme- capusa. Ar fi putut sa organizeze licitatii trucate pentru investitii la care esential sa fi fost comisionul si nu cea mai buna oferta. In fine, ar fi putut sa lucreze cu unele case de comert care ar fi aprovizionat combinatul scump si ar fi vandut produsele ieftin. Pentru ca Departamentul de control al primului-ministru nu a gasit la Alro nimic din toate acestea, au fost scoase in fata veniturile pe care le-a incasat, in anul 2000, conducerea de la Alro.
Mai degraba, directorul Dobra si-a meritat fiecare leut. Macar pentru faptul ca a reusit sa faca din Alro cea mai profitabila intreprindere cu capital de stat din Romania. Cu atat mai mult cu cat daca ar fi patronat jefuirea intreprinderii, asa cum s-a intamplat la multe companii apartinand statului, nimeni nu l-ar fi intrebat de sanatate. „Sumele despre care se vorbeste sunt brute. O buna parte din bani s-au dus sau se vor duce la stat prin impozite”, spune Tudor Marian.    

Seful de la General Electric are venituri de 16,7 milioane dolari pe an
In 2000, anul in care si-a desemnat succesorul, John F. Welch Jr., ex-presedinte la General Electric Company, a fost remunerat (salariu si bonificatii) cu suma de 16,7 milioane de dolari. Mai precis: salariul reprezinta patru milioane, iar bonus-urile… 12,7 milioane de dolari. Dar aceste sume nu reprezinta tot castigul lui Welch: dividende aferente celor 850.000 de actiuni (la GE, evident) in valoare de 48,7 milioane de dolari si inca vreo 57,1 milioane rezultate din sustinerea altor plasamente de 1,2 milioane de actiuni (tot la GE). Tinand cont de rezultatele financiare ale concernului General Electric in anul 2000 – profit net de 12,74 miliarde de dolari la o cifra de afaceri de 129,85 miliarde – ne punem intrebarea: cat reprezinta procentual castigul dlui. Welch, vizavi de profitul net mentionat? Ceva mai mult de unu la mie!