Reprezentantii ALRO negociaza pentru obtinerea unui discont de 30% din pretul energiei, respectiv, pentru un pret de 24-26 dolari/ megawatt-ora.
Cererea de imprumut lansata de ALRO a fost bine primita pe pietele financiare internationale. Reprezentantii celor doua banci care organizeaza imprumutul, BCR si Chase Manhattan, considera ca pretul imprumutului va fi surprinzator de scazut, raportat la stadiul actual al economiei romanesti. Surse din cadrul companiei sustin ca dobanda se negociaza la un nivel de Libor plus 2,5%, in conditiile in care imprumuturile statului roman de pe piata externa sunt evaluate la o dobanda Libor plus 12-16%. La dobanda imprumutului se adauga un comision de operare pentru bancile prin care se deruleaza creditul, plus un comision de 3,5% pentru intermediarul extern, Chase Manhattan. Acest din urma comision va fi platit la inceputul derularii imprumutului, deci ALRO va mai putea plati catre CONEL 68 de milioane de dolari.
Chiar si in aceste conditii, pretul imprumutului va fi acoperit prin discontul pe care ALRO il poate obtine de la CONEL. Energia electrica pe care producatorul de aluminiu o va contracta prin plata in avans va fi suficienta pentru functionarea utilajelor pe o perioada de 14 luni. Cum costurile totale ale imprumutului sunt estimate la echivalentul costurilor cu energia electrica pe trei saptamani, rezulta ca prin acest imprumut ALRO economiseste costul energiei pentru aproximativ cinci saptamani. Garantiile societatii ALRO pe piata externa pentru acest imprumut vor consta in cesionarea unui numar de contracte de export. Consiliul de Administratie al societatii a nominalizat deja beneficiarii ale caror contracte vor fi cesionate, cu acordul acestora. Un atu in plus pentru contractarea imprumutului este si cresterea pretului aluminiului pe piata internationala.
In ultimele luni, pretul a crescut de la 1100 dolari/tona (nivel care reprezenta si pragul de rentabilitate pentru ALRO), la 1500 de dolari/tona, in luna noiembrie. Diferenta de pret asigura, in prezent, o crestere a cifrei de afaceri cu aproximativ 20% fata de cea prognozata pentru semestrul doi al acestui an.    

AGA a aprobat majorarea capitalului social cu 10,2 miliarde lei si emiterea unui numar suplimentar de 10.191.630 actiuni cu valoare nominala de 1000 lei. Majorarea de capital se va efectua in schimbul aportului in natura adus de FPS, prin includerea in capitalul social a unui teren din incinta companiei. Valoarea capitalului social va fi de 33,73 miliarde lei. Actionarii au aprobat rectificarea bugetului de venituri si cheltuieli prevazut pentru 1999 si programul de restructurare a societatii. Conform hotararii AGA, profitul net estimat pentru acest an a fost redus de la 6,78 miliarde lei, la 1,096 miliarde lei.
Actionarul majoritar, compania americana Trinity Industries Inc., a lansat o oferta publica de cumparare pentru un pachet de 22.443.028 milioane actiuni, reprezentand 30% din capitalul social al firmei. Pretul de cumparare este de 1750 lei/actiune.
Oferta publica de cumparare se va derula in perioada 23 noiembrie – 17 decembrie. Trinity Industries a achizitionat in luna martie pachetul de 70% din actiunile societatii, cu suma de 50 milioane de dolari. Compania americana produce anual 30.000 de vagoane si are un capital social de doua miliarde de dolari.
Reprezentantii companiei au participat la AGA si la sedinta Consiliului de Administratie a societatii Orgachim din Bulgaria, firma subsidiara a Policolor. A fost stabilita modificarea componentei echipei manageriale, ca urmare a rezultatelor financiare nesatisfacatoare inregistrate de Orgachim dupa primele noua luni ale anului. Compania romana a obtinut, in primele noua luni, un profit brut de 25,92 miliarde lei. Consiliul de Administratie al firmei romane este mandatat pe doi ani. Policolor a efectuat o majorare de capital social cu 154,39 milioane lei, prin aportul in natura constand intr-un teren.
Actionarii au aprobat rezultatele economico-financiare pe primele noua luni ale anului. Compania a inregistrat profit net de 4,05 miliarde lei, la o cifra de afaceri de 64,34 miliarde lei. Societatea a realizat in aceasta perioada exporturi in valoare de 22,41 miliarde lei. La inceputul lunii noiembrie, CNVM a avizat majorarea capitalului social al firmei cu 12,13 miliarde lei.
Actionarii au aprobat diminuarea capitalului social cu 124, 24 milioane lei, suma rezultata prin casarea unor mijloace fixe. Actionarul majoritar, Asociatia Salariatilor, detine 65,832% din actiuni.
AGA a aprobat majorarea capitalului social cu 6,41 miliarde lei, corespunzator unei suprafete de teren pentru care societatea a primit certificatul de atestare a dreptului de proprietate. Majorarea de capital se va realiza prin emiterea unui numar de 6.415.733 actiuni noi cu valoare nominala de 1000 lei si dobandirea de catre FPS a actiunilor nou emise. Compania a obtinut in 1998 profit net de 1,06 miliarde lei si a acordat dividende de 36,4 lei/actiune. Pentru acest an, profitul net estimat este de 3,92 miliarde lei, iar programul de investitii este in valoare de 3,6 miliarde lei.
Societatea inregistra la sfarsitul lunii august un profit brut de 1,32 miliarde lei, la o cifra de afaceri de 130,09 miliarde lei. Actionarii au aprobat in luna august referatul privind analiza situatiei economico-financiare, prin comparatie cu programul de restructurare pe 12 luni. AGA a hotarat organizarea societatii pe centre de profit, vanzarea unei cariere de andezit si casarea unor mijloace fixe in valoare de 5,58 miliarde lei. Capitalul social a fost majorat cu 162,6 milioane lei, prin includerea valorii unor terenuri aflate in proprietatea FPS.