Dacă încercaţi să vă închipuiţi Germania, Franţa, Olanda, Austria şi Italia înghesuite în 8.000 kmp, veţi avea în faţa ochilor Alsacia şi mai ales minunatul Colmar, mica Veneţie din nord-estul Franţei.
Când vine vorba de a vizita Franţa, prima opţiune este, desigur, minunatul Paris, capitala eleganţei. Urmează Coasta de Azur şi staţiunile din Alpii francezi. Dar o listă completă cu destinaţii favorite din Hexagon ar trebui să conţină, fără doar şi poate, Alsacia, o regiune care, pentru cei atraşi de peisaje idilice, linişte şi istorie, poate însemna vacanţa ideală.
Între Strasbourg şi Mulhouse, pe renumitul drum al vinului alsacian, stau de pază peste 50 de castele, multe dintre ele perfect conservate, iar la jumătatea drumului te aşteaptă incredibilul Colmar. Deşi întreaga regiune poate fi străbătută de la nord la sud în doar câteva zeci de minute, graţie autostrăzii A35, ar fi păcat să rataţi tot ceea ce vă poate oferi Alsacia.
Mult mai indicată este reţeaua regională de drumuri care străbate podgoriile perfect aliniate dintre Rin şi munţii Vosgi. Ajunşi la Colmar, trebuie neapărat să poposiţi cel puţin o zi. Casele în stil olandez, cu partea superioară construită din lemn, cu muşcate viu colorate atârnând din balcoane minuscule sau de sub ferestre şi cu mici şi primitoare restaurante de familie amplasate la parter, sunt doar câteva dintre atracţiile acestui centru administrativ al regiunii Haut-Rhin.
Apoi, „mica Veneţie“ din oraşul vechi, îţi demonstrează că până şi un pârâiaş poate fi transformat într-o atracţie turistică irezistibilă dacă ştii să îl pui în valoare. An de an, acest burg de doar 150.000 de locuitori este vizitat de mii de turişti, atraşi de peisajul idilic şi de casa în care şi-a trăit primii ani de viaţă sculptorul francez Frédéric Bartholdi, cel care a dat New York-ului Statuia Libertăţii. De altfel, o copie a acesteia poate fi descoperită şi în Colmar.
Dacă reuşiţi să vă rupeţi de minunatul oraş, care înglobează cam tot ce poate oferi Europa Occidentală din punct de vedere istoric, şi o luaţi spre vest, după numai câţiva kilometri vă veţi desfăta privirile cu peisajele incredibile oferite de munţii Vosgi. Păduri dese străbătute de şosele fără cusur, lacuri prin ale căror unde se văd perfect peştii şi vegetaţia acvatică care îmbracă pietrele de pe fundul apei, ca şi cochetele orăşele de munte în care braserii minione te îmbie cu meniuri strategic poziţionate la marginea şoselei.
La Mulhouse, în sălaşul Leului Peugeot
Înainte a a ajunge la Mulhouse, nu trebuie trecute cu vederea micile staţiuni de ski din munţii Vosgi (Lac Blanc, Markstein sau Ballon d‘Alsace) şi frumoasa zonă La Bresse, cu pitorescul lac Lispach şi, mai ales, cu faimoasa reţetă de pui „a la Bresse“.
În Mulhouse, principala atracţie este muzeul Peugeot, unde marca franceză a expus cam tot ce a făcut-o celebră de-a lungul anilor, de la râşniţe de cafea, la motorete şi maşini cu abur, până la bolizi care au participat în curse de viteză şi concepte care nu au intrat niciodată în producţia de serie.
Şi tot puteţi vizita şi cel mai mare muzeu din Franţa dedicat locomotivelor: Musée Français du Chemin de Fer.