Suma include 1,9 miliarde euro investiți în diviziile de energie transferate către GE, precum și acordul comercial din decembrie 2014 în valoare de 400 milioane de euro și ajustarea negativă de preț de 300 milioane de euro anunțată in iulie 2015.
Ca urmare, Alstom este de astăzi concentrat în exclusivitate asupra activităților de transport feroviar.
"Veniturile rezultate din tranzacție sunt utilizate pentru achiziționarea diviziilor GE Signalling pentru suma de aproximativ 700 de milioane euro și pentru a reinvesti în trei companii mixte împreună cu General Electric (în domeniul rețelelor electrice, energiei regenerabile și turbinelor nucleare la nivel mondial și cu abur în Franța) pentru suma de circa 2,4 miliarde euro. Așa cum s-a anunțat anterior, o parte din venituri – între 3,2 si 3,7 miliarde – va reveni acționarilor", se arată într-un comunicat al Alstom.
"Consiliul Director, care se va întruni în data de 4 noiembrie 2015, va propune lansarea ofertei publice de răscumpărare de acțiuni (OPRA) urmată de o reducere de capital prin anulare de acțiuni. Această operațiune va face obiectul aprobării Adunării Generale a Acționarilor care va avea loc înainte de sfârșitul anului. După încheierea completă a tranzacției, Alstom va încheia procedura de dezintermediere și va beneficia de un bilanț solid", menţionează comunicatul.
Achiziționarea GE Signalling, în care lucrează 1.200 de angajați, deschide pentru Alstom piața de semnalizări pentru transport de marfă, consolidându-i în același timp poziția în America de Nord.
Compania are o listă de comenzi care include metrourile din Sydney, Kochi, Riyadh, Paris; soluțiile de semnalizare pentru zona Toronto și pentru Danemarca; sisteme de transport cu tramvaiul pentru Rio de Janeiro, Lusail și Sydney, precum și trenurile suburbane pentru Africa de Sud, cele mai multe dintre aceste proiecte fiind asociate cu contracte de mentenanță pe termen lung.
Compania de soluții integrate pentru industria feroviară a avut, în anul fiscal 2014-2015, vânzări de 6,2 miliarde euro și a înregistrat comenzi în valoare de 10 miliarde euro. Cu sediul central în Franța, Alstom este o companie prezentă în peste 60 de țări și are 32.000 de angajați.
UPDATE Slaughter and May și Țuca Zbârcea & Asociații, consultanții juridici ai General Electric în tranzacția de 12,4 miliarde de euro cu Alstom
Potrivit informațiilor Capital, Țuca Zbârcea & Asociații a acordat asistență juridică în favoarea General Electric (GE) pentru achiziţia diviziilor de energie şi reţele de la conglomeratul francez Alstom. Procesul de preluare, accelerat în ultimele luni ale acestui an, s-a derulat simultan pe pieţe din Uniunea Europeană, dar şi în jurisdicţii precum Brazilia, India, sau Africa de Sud. În România, tranzacţia a implicat preluarea de către grupul GE a participaţiilor Alstom în Alstom General Turbo SA şi Alstom Grid Romania SRL.
Implementarea simultană a acestei tranzacţii globale a necesitat o corelare a procedurilor corporative în fiecare jurisdicţie, sub coordonarea consultantului legal coordonator Slaughter and May.
Din România, surse apropiate tranzacției au precizat că a fost implicată echipa Țuca Zbârcea & Asociații, care a acoperit în principal aspectele societare ale tranzacţiei, constând în structurarea, adaptarea şi derularea etapelor necesare pentru preluarea societăţilor-ţintă din România. Proiectul a fost coordonat de Ştefan Damian (Deputy Managing Partner), alături de avocații Horia Ispas (Managing Associate) şi Sergiu Creţu (Senior Associate).
Preluarea participaţiilor a avut loc la data de 2 noiembrie 2015, urmând ca o serie de proceduri post-closing să fie realizate în perioada imediat următoare.