Alimentara SA, acum societate cu capital integral privat, este vechea retea de stat care pastorea cele mai multe spatii comerciale din Iasi si complexul comercial Hala Centrala. Privatizata in 1997, firma a ajuns acum la o cifra de afaceri de cinci milioane de dolari, din activitati comerciale, dupa cum afirma Angelica Manea, director de marketing.
In luna septembrie a anului trecut a inceput modernizarea intregii Hale Centrale, in incinta sa fiind amenajate 60 de magazine si un loc de joaca pentru copii. In acest an a venit randul spatiului de la parter, pe care proprietarul, Alimentara SA, a preferat sa-l pastreze pentru sine si sa amenajeze aici cel mai mare supermarket 100% autohton, cu o suprafata de vanzare de 1.700 mp si oferta de 15.000 de produse. Hala Supermarket, asa cum se numeste noul magazin, reprezinta o investitie de 1,5 milioane de dolari, spune proprietarul, care se alatura altui milion si jumatate de dolari, cat a costat reamenajarea intregului complex. „SC Alimentara SA Iasi intentioneaza sa demonstreze ca poate depasi standardul si mentalitatea practicate in comertul traditional”, afirma Angelica Manea.
Intre timp, marile grupuri internationale care au adus acest tip de comert modern in Romania continua sa creasca in numar de magazine. Astfel, MetroCash&Carry a deschis in aceasta toamna cel de-al zecelea magazin, la Craiova, si-l va da in folosinta pana la sfarsitul anului pe cel de-al unsprezecelea, la Baia Mare. Si pe viitor Metro va continua sa se extinda, intr-un ritm de trei-patru magazine pe an, afirma directorul general Dusan Wilms.
Billa Romania, care apartine grupului german Rewe, a inaugurat saptamana trecuta in Bucuresti cel de-al optulea supermarket, in zona Floreasca, iar in aceasta saptamana il va deschide pe cel de-al noualea, la Craiova. In 2002, noi magazine Billa vor aparea in Iasi, Cluj si in alte orase, intr–un ritm de sase-zece magazine pe an, spun investitorii, pana cand reteaua va atinge 40-50 de unitati.
Firma Selgros Cash&Carry, o alta marca de magazine a grupului austriac Rewe, are un magazin la Brasov si-l va inaugura pe cel de-al doilea in Capitala, in cartierul Pantelimon, peste doua luni. Selgros are in magazin un sortiment de 25.000 de articole, de la produse alimentare si de uz casnic pana la textile si incaltaminte, si considera experienta primelor luni pe piata romaneasca drept satisfacatoare. Selgros tinteste spre un numar total de zece magazine.