Chiar de la inceputul activitatii sale, Academia Romano-Daneza de Afaceri si-a propus drept obiective stimularea cooperarii si transferul de know-how in cadrul sistemelor de training pentru industrie, servicii si administratie publica. Academia beneficiaza de expertiza profesionala a specialistilor de la HBC, precum si a profesorilor si expertilor din institutii specializate din Romania. De la infiintare si pana in prezent, activitatile sale au fost continuu diversificate: cursuri, seminarii, programe pe termen scurt, vizite de studiu pentru participantii romani in Danemarca.
Astfel, s-a realizat adaptarea si implementarea in activitatea ARDA a unor cicluri de cursuri pe model danez, cum este Merkonom-ul, iar acum se stabilesc detaliile organizatorice pentru desfasurarea unor
cursuri de perfectionare in informatica, absolventii putand obtine o diploma recunoscuta in Uniunea Europeana: European Computer Driving Licence (ECDL).
Cursurile Merkonom sunt o forma deosebita de educatie postuniversitara, avand drept scop perfectionarea cursantilor in anumite domenii. In proportie de 90%, ele au un caracter practic (studii de caz, analize, diagnostic, simulari etc.). Cursurile sunt structurate in sase module (fiecare modul dureaza o saptamana), si anume: in primul modul se studiaza notiuni de management general raportate la realitatea romaneasca, in modulul doi, psihologia organizatiei (cum sa-si dezvolte spiritul de echipa, capacitatea de a comunica etc.), in modulul trei, elemente de finante si contabilitate (pentru nespecialisti), in al patrulea, notiuni legate de negociere, iar in modulele cinci si sase, marketing. In a saptea saptamana se organizeaza o vizita de studiu in Danemarca, pe parcursul careia cursantii vor avea ocazia de a vedea, in cadrul firmelor daneze, ceea ce au invatat la cursuri.
Un astfel de curs costa intre 80 – 100 USD/modul, iar in acest pret intra si materialul didactic necesar, asigurat de cei de la ARDA.
Inca sub forma de proiect, cursurile de tipul Kommunom sunt destinate functionarilor publici. Au o structura asemanatoare cu cele Merkonom (structurarea pe sase module), cu deosebirea ca temele abordate sunt specifice celor carora li se adreseaza (statutul functionarului public, relatia dintre functionarul public si cetatean, cum e organizata administratia locala, cum se ia aici decizia, cum se poate imbunatati aceasta decizie etc.).
In premiera in Romania, in cadrul Academiei Romano-Daneze de Afaceri, se desfasoara un program (Danish export seller) prin care, timp de zece luni, cursantii danezi sunt pregatiti la HBC pentru meseria de exportatori-importatori pe piata Europei de Est, urmand ca, timp de o luna, sa faca o vizita de studiu in tara pe care si-o aleg din aceasta zona. In aceasta perioada, ei vor elabora un studiu de piata pentru produsele asemanatoare cu cele ale firmei pe care o reprezinta. Cei care vin in Romania, timp de o saptamana, vor fi familiarizati cu fenomenele economice si politice de aici (prin expunerile persoanelor din diferite institutii de stat sau private, de la diferite niveluri ierarhice), urmand ca, in urmatoarele trei saptamani, sa se organizeze vizite in intreprinderi cu profiluri similare celor pe care le reprezinta.
Un alt proiect nou – initiat prin
ARDA este „European Computer Driving Licence”. Structurat pe sapte module (modulul unu – concepte de baza in IT, modulul doi – folosirea calculatorului si lucrul cu fisierele, modulul trei – procesorul Word, modulul patru – lucrul cu foile de calcul din Excel, modulul cinci – bazele de date din Acces, modulul sase – prezentari in Power Point, modulul sapte – informare si comunicare), da posibilitatea celor care-l parcurg pana la capat sa obtina un certificat recunoscut international. Taxa pentru fiecare modul este de 50 USD, iar suportul de curs, 50 USD. Cursul se va desfasura in doua etape: 22 noiembrie – 24 noiembrie 1999, perioada in care se doreste o testare a cunostintelor cursantilor; decembrie 1999 – martie 2000, cand se va desfasura efectiv cursul.
Adela Fundulea