În discursul rostit la Consiliul Atlantic al SUA, preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a recunoscut existenţa unor probleme în relaţiile Ucrainei cu Rusia, din cauză că Moscova nu doreşte să renunţe la proiectul său de gazoduct South Stream, destinat să transporte gaze ruseşti în Europa de Sud-Est prin Marea Neagră, ocolind teritoriul ucrainean, transmite sâmbătă portalul financiar rusesc Finam.Info.

Cu câteva zile în urmă, Kievul a oferit Moscovei câteva idei cu privire la livrările de gaze către Europa. Ucraina a propus direcţionarea întregului efort al celor două ţări pentru finalizarea construcţiei secţiunii ucrainene a conductei prin care Rusia ar putea furniza gaze în România, iar de acolo – în Europa, în volum mult mai mare.

Rusia a respins oferta ucrainenilor, motivând că Ucraina ar trebui să se obişnuiască să trăiască în condiţii de concurenţă.

„Obiectivul nostru strategic este de a menţine şi a consolida rolul Ucrainei ca transportator principal al hidrocarburilor ruseşti“, a afirmat Ianukovici, subliniind că parteneriatul ruso-ucrainean este foarte important şi reprezintă chiar o prioritate pentru Ucraina.

Divergenţe mai vechi

Pavel Salin, expert ŢPKR din Moscova, a spus că nu vede nimic suprinzător în declaraţiile preşedintelui ucrainean. „Divergenţele între Rusia şi Ucraina în legătură cu tranzitul gazelor ruseşti în Europa au un caracter fundamental şi nu depind de elita conducătoare de la Kiev. Disensiuni pe această temă existau şi înainte şi au rămas şi după venirea la putere a lui Viktor Ianukovici, doar că despre ele nu se prea vorbea în public“, afirmă el, apreciind că totul se va prelungi până când va fi pusă prima piatră de temelie la South Stream.

Maximum ce poate să facă în acest caz Kievul este să insiste pe crearea unui consorţiu comun între Europa, Rusia şi Ucraina, susţine el, estimând că este greu de crezut că Rusia va dori să participe la această formulă de cooperare, deoarece riscurile politice sunt prea ridicate. Până când la putere se află Ianukovici, un politician apropiat de Kremlin, acordurile încheiate vor fi respectate, Rusia nu are siguranţa că ele nu vor fi revocate după venirea altui preşedinte la Kiev, opinează expertul citat.

SURSA: Agerpres